Noel Baba Efsanesi ve Yılbaşı Kutlamaları

Hamza Aslan



Bu gün miladi yılbaşı, yılbaşı ile Noel’in iç içe yaşandığı, Hristiyan alemi Noel kutlamalarını, dördüncü asırdan beri Roma İmparatorlarından 1.nci Konstantin zamanında başlamıştır. Konstantin öncesinde etkilendiği, Eflatun’un ortaya attığı teslis “Trinite” yani “üç tanrı “ inancını yeniden papazlara yazdırdığı İncil’e koydurdu. Ve bu günü yani Noel’i bayram ilan etti. Böylece konstantin’in dikte ettirdiği yeni bir Hristiyanlık doğmuş oldu. Bütün Noel kutlamaları ve yeni yıl Hazreti İsa’nın doğumu üzerine oturtulduğu halde, Hazreti İsa’nın doğumu hakkında dönemin edib,  münevver ve alimlerinin eserlerinde hiçbir bilgi, konu hakkında yazılmış en küçük bir not dahi yoktur. 

Yeni yazılan İncil ile beraber putperest kavimlerin inancı, kendilerine göre bir kurtarıcı tanrıya inanan putperestlerin ayinlerinin en önemlisi, tanrı ile birleştiğine ve bütünleştiğine inandıkları sembolik et yemeleri, içki içme ayinleri, Noel geceleri ve paskalya kutlamaları olmuştur.

Bizim için önemli olan dinimize hareket etmektir. Bu sebeple dinimize göre, Hristiyanların Noel gecelerine ve diğer paskalyalarına hürmet etmek, onlarla beraber o adetleri yapmak ve kutlamak doğru mudur? Büyük İslam alimi Müceddid-i elf-i sani İmam-ı Rabbani Hazretleri buyuruyor ki:” Hinduların bayram günlerine (ateşe tapınanların Nevruz günlerine ve Hristiyanların Noel gecelerine ve diğer paskalyalarına) hürmet etmek ve o zamanlarda, onların adetlerini, onlar gibi yapmak, şirk olur. Küfre sebep olur. Kafirlerin bayramlarında, Müslümanların cahilleri, kafirlerin yaptıklarını yapıyor ve bu günleri, Müslüman bayramı zannediyor ve kafirler gibi, birbirlerine hediye gönderiyorlar. Eşyalarını, sofralarını kafirlerin yaptığı gibi, süslüyorlar. O geceleri, başka gecelerden ayırt ediyorlar. Bunlar hep şirktir…”

Çok sorulan bir soru: Noel ile yılbaşı aynı mıdır? Sorusuna Türkiye Gazetesinde Ahmet Demirbaş’ın makalesinden cevabı nakledelim:” Noel ile yılbaşı farklı şeylerdir. Bir kudsiyet, manevi bir değer yüklemeden yeni yılı tebrik etmekte, hayırlı olmasını temenni etmekte mazur olmadığını din büyüklerimiz bildirmiştir.“ ( Ahmet Demirbaş Türkiye Gazetesi)

Noel Baba’nın gerçekten varlığı, yaşamışlığı var mı? Bu konuda kaynaklara bakılırsa Noel babanın varlığını gösteren ne tarihi bir belge, ne de ortaya konabilecek bir kanıt yok: “ Noel Baba efsanesi ve 6 aralıkta şekerleme ile hediye verilmesi geleneğinin, Piskopos Nikola’yı konu alan Hollanda efsanesi Sinterklaas’a dayandığı kabul edilir. Bu efsane ilk kez Hollandalı göçmenler vasıtasıyla Amerika’daki New Amsterdam’a yani bugünkü adı New york’a ulaşmıştır.” (Britannica)

Noel Baba efsanesinin bir safsata olduğu bilinmesine rağmen büyük şirketler bunu ticari boyuta taşımıştır, alış verişi teşvik amaç edinilmiş. Yapılan filmler, subliminal mesajlar ve algı ile Noel baba kabul ettirilmiştir. Büyük alış veriş çılgınlığı ile yaşanan kutlamalarda Noel baba efsanesi kullanılmaktadır. Müslüman’ın görevi Emr-i maruf, Nehy-i anil münker (Allahütealanın Emir ve yasakları) olduğuna göre bizden hatırlatması “Şirke düşmeyin”  

İlginizi çekecek yazılar: Valentine's Day 14 Şubat Sevgililer Günü         
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »