Gripten Korkma!

Yıldız Eryıldız




Kış geldiğinde ne yaparsak yapalım, bir veya iki defa grip hastalığını ailece geçirme durumunda kalırız. Gripten korkma! Demek aslında doğru olandır. Kış geldiğinde alacağımız önlemler sayesinde gripten korunmak mümkün olacaktır. Gripten korunmanın yolları nelerdir? Alınacak önlemler nedir?  

. Aile içinde öncelikle anne, baba yemek öncesi, sonrası, eve geldiklerinde el yıkama eylemini kendileri yaparak çocuklara örnek olmalılardır. Çocuklar öğrenmeye, keşfetmeye meraklı, her yere dokunmaya meraklı olduklarından, onlara bulaşıcı hastalıklardan korunmak için el yıkama alışkanlıklarını ve el yıkama eğitimleri verilmelidir. Öksürürken ağzını eli ile değil dirseği ile kapatma öğretilmelidir.

. Grip çok kolay bulaşabildiği için gribe yakalanmış arkadaşlarımızdan onları kırmadan uzak durmaya çalışmalıyız. Çocuklarımıza da bunu öğretmeliyiz.

. Soğuktan korunmak için kat kat giyinmekten ziyade sıcak ortamda üstümüzdekini çıkarabileceğimiz şekilde giyinmek uygun olacaktır. Diğer türlü çıkaramadığımızdan terlemeden dolayı kolay hasta olma durumuna yol açacaktır. Çocuklar içinde bunu bu şekilde uygulamalıdır.


. Kahvaltı dahil öğünleri atlamamak gereklidir. Özellikle kış aylarında C vitamini ve bol sıvı almak, vücudu susuz bırakmamak önemlidir. Çocuklar içinde protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve bol C vitamini alması iyi olur.

. Çamaşırlarınızı mümkün ise ütüleyin. Yüksek ısıda yapılan ütüleme ile mikroplardan kurtulmanız kolay olacaktır. Örnek verecek olursak bir rotavirüsü ilk yarım saatte çamaşır suyu ile dezenfekte edilmezse en az orada bir ay yaşayabilir. Çamaşırlarınızı ütülemenizde fayda var.

. Evinize bol bol güneş girmesini sağlayın. Bunun yanında eviniz havalandırın. Evlerdeki radon gazından kurtulmak için mutlaka havalandırma gereklidir. 

. Çocuklarınızın oyuncaklarını iki haftada bir yıkayın. Çocuklarınıza mutlaka tuvalet eğitimi verin. Çocuklarınızın bağırsak enfeksiyonlarına yakalanmaması için el yıkama ve tuvalet eğitimini ihmal etmeyin.

. Kış ayı gelmeden sonbaharda grip aşısı da yaptırarak önlem alabilirsiniz. Bulunduğunuz ortamı dikkate alarak sakıncası yok ise düzenli soğan ve sarımsak tüketebilirsiniz.

. Kış aylarında gribe iyi gelen besinlerden bol bol tüketmelisiniz. Gribe iyi gelen besinler: balık, tavuk suyu ile yapılmış çorbalar, haşlama tavuk, taze sıkılmış meyve suları, sebze çorbaları, portakal, greyfurt, kivi, ıspanak, mandalina, kuş burnu, elma, limonlu çay, zencefil çayı, papatya çayından tüketmelisiniz. Bol su içerek susuz kalmayın. Gripten korkma! Önlemini al! 



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

1 yorum:

yorum
12 Aralık 2018 14:49 ×

Hayatım boyunca kalın giyinmek yerine ince ince üst üste giyindim. Çok da faydasını gördüm.

Beyda'nın Kitaplığı
Cevapla
avatar