T625 Milli Helikopterin Adı Gökbey

Hamza Aslan




Türkiye son yıllarda başlattığı yerli ve milli üretim atağını, özellikle savunma sanayisinde yoğunlaştırmıştır. Akıllı füzelerden, MİL-GEM (Milli gemi projesine) kadar birçok projeye yenisini eklemektedir. Taktik helikopter olan ATAK aslında bir yerde T625 Gökbey’inde yolunu açtı. Tek kalemde en büyük ihracatın yapılması özgün helikopter programına katkılar sağladı. TSK’da taktik helikopter kadar, genel maksat amaçlı helikoptere de ihtiyaç çok fazladır.

Bu ihtiyaçlar kapsamında özgün helikopter programı sözleşmesi, Savunma Sanayi Başkanlığı ile Türk Havacılık  ve Uzay Sanayii(TUSAŞ) arasında 6 Eylül 2013 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girdi. 6 Eylül 2013’ten itibaren Sistem isterleri, Ön tasarım, Dinamik sistemleri kritik tasarımı, kritik tasarım, Rotor sistemi test hazırlıkları aşamasından sonra yaklaşık iki yıl bir dizi test ve uçuşlarla sona gelindi. İlk uçuşunu da 6 Eylül 2018’de gerçekleştirmiştir.

T625 genel maksat helikopteri sadece askeri amaçlı değil, sivil kullanıcılar da düşünülerek tasarlanmış. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir törenle T625 milli helikopterin adı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından GÖKBEY olarak duyuruldu. T 625 GÖKBEY milli helikopterin geliştirme döneminde bir çok firma kabiliyetleri doğrultusunda katkı vermiştir. Geliştirme döneminde 14 alt sistemin üretimi tamamen Türkiye’de yapılmıştır. Programın ana üstlenicisi TUSAŞ helikopterin gövdesini, rotor sistemini ve güç aktarma sistemini tasarlarken, avyonik, haberleşme, seyrü sefer sistemi, elektronik harp sistemi bileşenleri dahil bir çok kısımda ASELSAN’ın imzası bulunmaktadır.


Genel maksat helikopteri T625 GÖKBEY’in ismindeki açılımın manası

T: Türk

 6: Altı ton kalkış ağırlığı

2: iki motor olduğunu gösterir.

5 : beş pal

GÖKBEY: Göklerin Hakimi

T625 GÖKBEY tamamen milli kaynaklarla üretilmiştir. Görev yelpazesinde: Kargo, ambulans, arama-kurtarma, kıyı ötesi taşıma, operasyonel faaliyetlerde personel taşıma, VİP taşıma olarak geniş bir hizmet alanı bulunmaktadır. Genel maksat helikopteri olarak bu alanda en büyük paya sahip Skorsky, özellikle de TSK’da çok kullanılmaktadır. Geçtiğimiz kasım ayında Bahreyn’de düzenlenen İnternational Airshow’da Türkiye’yi temsil eden TUSAŞ bu fuara T625 GÖKBEY’le katılmıştır. Locheed Martin, Airbus, Boing, Bombardier, Embraer, Gulf Stream, Leonardo ve Roll Roys gibi dünyanın büyük firmalarının katıldığı bu fuarda Yerli ve milli helikopter T625 GÖKBEY ilgi odağı olmuştur. T625 GÖKBEY mevcut özellikleri ile kapasitesiyle şimdiden Skorsky’nin tahtına göz dikmiş durumdadır.   
                 
Kaynak: TRT Haber, Türkiye Gazetesi

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »