GDO Nedir? GDO’daki tehlike

Yıldız Eryıldız




Hep duyarız, bazı ürünler GDO’lu gibi basın ve medyada hep konuşulan bir konudur. GDO nedir? GDO’daki tehlike nedir? Sağlıklı bir yaşam için beslenmelerine dikkat edenlerin titiz davrananların araştırdıkları bu ürünler nelerdir? Bu konu da yaptığımız araştırmaları size aktaralım.

GDO nedir?

 Tabiatta kendi başına gerçekleşmeyen ve kesinlikle laboratuar ortamında genetiği değiştirilen, yapılan bu değişiklikle beraber üretilen organizmalara “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara” (GDO) denir. Örnek verecek olursak, mısıra laboratuvar ortamında bir bakteriden alınan genin yerleştirilmesiyle geliştirilen ürün GDO’lu olacaktır. En yaygın olarak kullanılan GDO’lu ürünlere bir göz atalım.

. Aspartam(Sentetik tatlandırıcı)

Normal olarak yapay bir madde olmasına karşın, aspartam iki doğal amino asit kombinasyonu sonucunda oluşuyor. Bu iki farklı bakteri türü sayesinde bu asitler üretiliyor. Ve bazı durumlarda bakterilerden biri değiştirilerek mahsül artırılıyor. Aspartamdaki tehlike nedir? Normalde aspartam tek başına genetik bir durum içermiyor. Fareler üzerinde laboratuar ortamında yapılan deneylerde dişi farelerde yüksek oranda lenf kanserine ve lösemiye sebep olmaktadır.

. Soya

Genetiği en yoğun değiştirilen ürün olarak karşımıza soya çıkmaktadır. 2007 yılından itibaren genetiği oynanmış, değiştirilmiş bir ürün ortaya çıkmıştır. Soyanın genetiği ile oynanma sebepleri içinde vitamin, protein bakımından zenginleştirme yatmaktadır. Ayrıca hayvan yemi olarak ve eczacılık alanında kullanılmaktadır. ABD’deki birçok üründe kullanılsa bile üzerinde, etiketinde genetiği değiştirilmiş soya olduğu yazılmaktadır. Soya, ekmek, tahıl gevreği, dondurma ve çikolata türü ürünlerde kullanılmaktadır.

. Mısır

Mısırın kullanımı çok geniş çünkü ABD dünyadaki en büyük mısır üreticisidir. ABD’de 2000 yılında başlayan mısırın genetiği değiştirme işlemi daha o yıllarda %25’lere ulaşmıştır. Genetiği değiştirilmemiş mısırın, rüzgar yoluyla GDO’lu mısırdan etkilenebileceği söylenmektedir. Mısır içeren ürünleri listelemek gerekirse; salata sosları, margarin, un ve mısır şurubudur.

. Kanola yağı

Daha çok batı Kanada da kanola yağının neredeyse %80’inin genetiği ile oynanmıştır. Bazı zararlı otkıran türü bitkilere karşı üretilen tarım ilaçlarının içinde kullanılmaktadır. Bu zararlı bitkilere karşı kanola yağının genetiği değiştirilerek yapılan ilaçlarla başarı sağlanıp daha fazla ürün elde edilmektedir.

. Süt

Rbgh hormonu ineklerin fazla süt vermesinin yanında ne yazık ki, meme iltihabına sebep olmaktadır. Bu yüzden ineklerin sürekli doktor gözetiminde takip edilip, gerektiğinde antibiyotik tedavisi uygulanması gerekiyor. Esas tehlike bu hormonun insanlarda kanser riskini artırmasıdır. Bu hormonun kullanımı konusunda tartışmalar devam ederken Avrupa birliği ve Avustralya’da yasaklanmıştır.  ABD ise bu hormonun kullanımında yasal bir engel yoktur.

Üretimi artıran GDO ilk bakışta tarım alanında çok faydalı gibi gözükse de tehlikesi kanser riskini artırması dikkat çekicidir. Bu makalemizde GDO nedir? GDO’daki tehlikeye dikkat çekmeye çalıştım. Yapılan laboratuvar deneyleri GDO’daki riskleri göstermiştir. Bu yüzden insan sağlığı için organik ürün kullanmayı faydalı buluyorum.Sağlıklı olun, sağlıcakla kalın.   

Kaynak: Haberturk               

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

1 yorum:

yorum
Unknown
admin
13 Aralık 2018 20:27 ×

GDO ne kadar tehlikeliydi şekilde. Güzel yazı olmuş

Unknown
Cevapla
avatar