Yıldız Eryıldız
Hep duyarız, bazı ürünler GDO’lu gibi basın ve medyada
hep konuşulan bir konudur. GDO nedir?
GDO’daki tehlike nedir? Sağlıklı bir
yaşam için beslenmelerine dikkat edenlerin titiz davrananların araştırdıkları
bu ürünler nelerdir? Bu konu da yaptığımız araştırmaları size aktaralım.
GDO
nedir?
Tabiatta kendi
başına gerçekleşmeyen ve kesinlikle laboratuar ortamında genetiği değiştirilen,
yapılan bu değişiklikle beraber üretilen organizmalara “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara” (GDO) denir. Örnek verecek
olursak, mısıra laboratuvar ortamında bir bakteriden alınan genin
yerleştirilmesiyle geliştirilen ürün GDO’lu olacaktır. En yaygın olarak
kullanılan GDO’lu ürünlere bir göz atalım.
.
Aspartam(Sentetik tatlandırıcı)
Normal olarak yapay bir madde olmasına karşın, aspartam
iki doğal amino asit kombinasyonu sonucunda oluşuyor. Bu iki farklı bakteri
türü sayesinde bu asitler üretiliyor. Ve bazı durumlarda bakterilerden biri
değiştirilerek mahsül artırılıyor. Aspartamdaki tehlike nedir? Normalde
aspartam tek başına genetik bir durum içermiyor. Fareler üzerinde laboratuar
ortamında yapılan deneylerde dişi farelerde yüksek oranda lenf kanserine ve
lösemiye sebep olmaktadır.
. Soya
Genetiği en yoğun değiştirilen ürün olarak karşımıza soya
çıkmaktadır. 2007 yılından itibaren genetiği oynanmış, değiştirilmiş bir ürün
ortaya çıkmıştır. Soyanın genetiği ile oynanma sebepleri içinde vitamin,
protein bakımından zenginleştirme yatmaktadır. Ayrıca hayvan yemi olarak ve eczacılık
alanında kullanılmaktadır. ABD’deki birçok üründe kullanılsa bile üzerinde,
etiketinde genetiği değiştirilmiş soya olduğu yazılmaktadır. Soya, ekmek, tahıl
gevreği, dondurma ve çikolata türü ürünlerde kullanılmaktadır.
.
Mısır
Mısırın kullanımı çok geniş çünkü ABD dünyadaki en büyük
mısır üreticisidir. ABD’de 2000 yılında başlayan mısırın genetiği değiştirme
işlemi daha o yıllarda %25’lere ulaşmıştır. Genetiği değiştirilmemiş mısırın,
rüzgar yoluyla GDO’lu mısırdan etkilenebileceği söylenmektedir. Mısır içeren
ürünleri listelemek gerekirse; salata sosları, margarin, un ve mısır şurubudur.
.
Kanola yağı
Daha çok batı Kanada da kanola yağının neredeyse %80’inin
genetiği ile oynanmıştır. Bazı zararlı otkıran türü bitkilere karşı üretilen
tarım ilaçlarının içinde kullanılmaktadır. Bu zararlı bitkilere karşı kanola
yağının genetiği değiştirilerek yapılan ilaçlarla başarı sağlanıp daha fazla
ürün elde edilmektedir.
.
Süt
Rbgh hormonu ineklerin fazla süt vermesinin yanında ne
yazık ki, meme iltihabına sebep olmaktadır. Bu yüzden ineklerin sürekli doktor
gözetiminde takip edilip, gerektiğinde antibiyotik tedavisi uygulanması
gerekiyor. Esas tehlike bu hormonun insanlarda kanser riskini artırmasıdır. Bu
hormonun kullanımı konusunda tartışmalar devam ederken Avrupa birliği ve
Avustralya’da yasaklanmıştır. ABD ise bu
hormonun kullanımında yasal bir engel yoktur.
Üretimi artıran GDO ilk bakışta tarım alanında çok
faydalı gibi gözükse de tehlikesi kanser riskini artırması dikkat çekicidir. Bu
makalemizde GDO nedir? GDO’daki tehlikeye dikkat çekmeye çalıştım. Yapılan laboratuvar
deneyleri GDO’daki riskleri göstermiştir. Bu yüzden insan sağlığı için organik
ürün kullanmayı faydalı buluyorum.Sağlıklı olun, sağlıcakla kalın.
Kaynak:
Haberturk
1 yorum:
yorumGDO ne kadar tehlikeliydi şekilde. Güzel yazı olmuş
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler