100 Yaşın Sırrının Peşinde

Hamza Aslan




Bilimsel çalışmalarını İngiltere’de yaparken hücrelerin enerji kaynağı mitokondrilerile ilgili çalışmaları sebebiyle Avrupa’da ödüle layık görülen Dr. Şükrü Anıl Doğan tersine beyin göçü olarak Türkiye’ye döndü. Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğretim üyesi Dr. Şükrü Anıl Doğan yaptığı çalışmadan Avrupa Moleküler biyoloji organizasyonundan aldığı “yerleşim desteği” ödülü ile buradan ödülle gelen para desteğiyle Boğaziçi Üniversitesinde kendine ait bir araştırma laboratuvarı kurmuştur. Çalışmaları hücrenin enerji kaynağı mitokondri üzerine yani 100 yaşın sırrının peşinde.

Türkiye Gazetesi Sağlık Sayfasında Ziyneti Kocabıyığ’a yaptığı açıklamalarda Dr. Şükrü Anıl Doğan mitokondri ile ilgili farkında olmasak da yaşamamız için gerekli enerjinin üretildiği yer olduğunu belirtiyor. Yaptığı çalışmalarda mitokondrinin farklı durumlara nasıl tepki verdiği, bunların arasında yaşlanma, doğuştan gelen kas hastalığı, yaşlanmaya bağlı olarak mitokondrideki değişimleri üzerine yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler vermiştir. Yaşlanınca azalan mitokondrilerin korunarak ve çoğaltılarak 100 yaşına kadar yaşamak mümkün olur mu? Bunun yanıtının daha uzun ve sağlıklı yaşamanın, mitokondrinin sağlıklı olmasına bağlı olduğunu, bununda yaş ilerlese bile egzersizin mitokondri sayısını artırdığını gösteren çalışmalarda tespit edildiğini vurgulamıştır.


Dr. Şükrü Anıl Doğan Çalışmalarında spor yapmadan o sporu yapmış etkiyi oluşturan bazı maddeleri kullanmaya, eğer o geçidi tam olarak bilebilirsek onu harekete geçirecek, bazı molekülleri geliştirebiliriz diyor. Mitokondrilerle ilgili çalışmalarda, mitokondrinin artırmanın yeme içme ile olan bağının, yememek olduğunu anlatan Dr. Doğan: “ Bu da ofaljik temizlik denilen belirli bir süre aç kalmak anlamına geliyor. Böyle olunca vücut yaş ilerlemiş olsa bile hatalı olan proteinleri daha etkin şekilde temizliyor. Bununla ilgili çok çeşitli fare çalışmaları var. Bunlardan da yola çıkarak son yıllarda 6 saat yemek yiyip 16 saat aç kalınan diyetler popüler oldu” diyor.

Mitokondri vücudumuzda en çok nerede bulunur? Hiç düşündünüz mü? Organlarımız ürettiği mitokondri ile çalıştığı için, çok çalışan organlarımızda, çok sayıda bulunur. Yani en çok kalp kası hücrelerinde, karaciğer, böbrek hücrelerinde ve beyin, iskelet kası hücrelerinde mitokondri yer alır. Cambridge Üniversitesinde doktora çalışmasını yapan Dr. Doğan sağlığa zararlı olduğu düşünülen serbest radikallerin belirli oranda vücutta bulunduğunu ve vücuda zararlı olmadığını belirtirken fareler üzerinde yaptıkları çalışmada hasta farelere serbest radikalleri ortadan kaldıran antioksidan verince farelerin daha erken öldüğünü, serbest radikallerin yardım isteme sinyali olduğunu belirtmiştir.

 Bu deneyden sonra İngiltere de kanser hastalarına fazla antioksidan verilmemesi yönünde kanı oluşmaya başlamıştır. Bilimsel olarak ispat edilen ezbere vitamin kullanmayın, Çok hareket et az ye genç kal!

Tersine beyin göçü ile çalışmalarını Türkiye’de yapan Dr. Şükrü Anıl Doğan, yaşlılıkta ve hastalıklarda etkisi kaçınılmaz olan mitokondrinin şifresini çözüyor.

Kaynak: Ziyneti Kocabıyık/ Türkiye Gazetesi                             

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »