Örnek İnsan, İdeal Eğitimci





Tarihte, kültürümüzde ve günümüzde verilen eğitim esasında iyi insan yetiştirmek hedeflenmiştir. İyi insan yani insan-ı kamilden kastımız, hem kendine faydalı, hem de ailesine, milletine, vatanına, devletine, dinine ve Müslümanlara ve tüm insanlığa faydalı bir birey yetiştirmektir. Bütün zamanlarda şüphesiz ki eğitimciler için numune teşkil eden, örnek insan, ideal eğitimci sevgili peygamberimizdir. İnsanlık Allahü tealanın ve Peygamberinin emir ve yasaklarına uydukları müddetçe huzurlu ve rahat bir yaşam sürmüşler. Toplumda saygı, sevgi hakim olduğundan birbirlerini sayıp sevmişler. Ne zaman ki, emir ve yasaklara uymadıklarında toplumda zulüm, ahlaksızlık, haksızlıklar çoğalıp huzur bozulmuştur.

İmam-ı Rabbani Hazretleri “Mektubat-ı Rabbaniye” kitabında 213. Mektubunda buyuruyor ki:” Bütün vaazların özü ve nasihatlerin özü ve nasihatlerin kıymetlisi, Allah adamları ile buluşmak, onlarla birlikte bulunmaktır.” Bu mektuptan da anlaşılacağı üzere bir Allah adamını tanımak önemlidir. Eshabı kiram, alemlerin efendisi peygamber efendimizi tanıdıklarında, peygamber efendimize kavuşunca çok kıymetlendiler ve Eshabı kiram oldular.

 Prof. Dr. Ramazan Ayvallı bu konu ile ilgili makalesinde:”Bir Allah adamını tanıyan, bir Allah adamını seven, Allahü tealanın bir sevgili kulunun yolunu, izini takip eden kimse de Eshabı kiramın kavuştuğu gibi bir nimete devlete kavuşur. Bir kişi bu büyükleri inkar etmediği, onlardan şüphe etmediği müddetçe (bi-iznillahi Teala) kurtulmamak ihtimali yoktur”diyor. (Ramazan Ayvallı/Türkiye Gazetesi)

Beyazit-i Bistami Hazretleri Buyuruyor ki:” Dilini, Allahütealanın ismini anmaktan başka işlerle uğraşmaktan ve başka şeyler konuşmaktan koru. Nefsini hesaba çek. İlme yapış ve edebi muhafaza et. Hak ve hukuka riayet et. İbadetten ayrılma. Güzel ahlaklı, merhamet sahibi ve yumuşak ol. Allahü tealayı unutturacak her şeyden uzak dur ve onlara kapılma.’Otuz sene mücahede eyledim, nefsimin istediklerini yapmadım. İlimden ve ilme uymaktan daha zor bir şey bulamadım.”

Büyük İslam alimi, veli Seyyid Abdülhakimi Arvasi Hazretleri buyurmuşlar:” Fırsat ganimettir. Ömrün tamamını faydasız işlerle telef etmemeli, Hak tealanın  rızasına uygun şeylere harcamalı. Beş vakit namazı, tadili erkan ile ve cemaat ile kılmalı, teheccüd namazını elden kaçırmamalı, seher vakitlerini istiğfarsız geçirmemeli. Gaflet uykusuna dalmamalı, ölümü düşünmeli, ahiret hallerini gözetmeli. Fani dünyanın haram olan işlerinden yüz çevirip  baki olan ahiret işlerine dönmeli. Dünya işleri ile zaruret miktarı uğraşmalı, diğer vakitlerde, ahireti imar etmekle meşgul olmalıdır. Sözün kısası, Allah'tan gayrı şeylerin sevgisinden korunmalı ve bedeni dinin hükümlerine uymakla süslemeli, onunla meşgul olmalıdır. İş budur, Bundan gayrısı hiçtir.”

Tüm insanlık, bütün Müslümanlar için numune-i imtisal yani örnek insan, ideal eğitimci, alemlerin efendisi, sevgili peygamberimizi örnek alarak hayatımızı ona göre düzenlemeli ve yaşamalıyız.                       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »