Çocuklarda Horlama Kalbi Bozabilir

Yıldız Eryıldız



Genellikle horlama yetişkinlerde görüldüğünden çocuklarda horlama pek dikkate alınmaz. Aslında çocuklarda horlama kalbi bozabilir. Bu sebeple horlama var ise sebeplerini araştırmak gereklidir. Acıbadem İnternational Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Çınar, çocuklarda horlamanın çoğunlukla üst solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak geliştiğini belirterek:”Ancak geniz eti ve bademcikler, burun içi yapısal bozukluklar ve obezite de çocuklarda horlamanın önemli sebebidir. Bazen horlamaya nefeste yavaşlama veya durmanın eşlik etmesi durumunda uzun dönemde büyüme ve gelişme gerilikleri ile kalp problemleri ortaya çıkabilir.” Dedi

Çocuklar nefes alma işlemini ağızdan gerçekleştiriyorsa, gece yattıklarında horlayacaklardır. Bu durum çocuklarda gece uykusunda aşırı terleme, huzursuz uyku, gece işemeleri, kontrasyon kaybı, öğrenmede güçlük gibi olayların olabileceğini belirten Prof. Dr. Çınar, burun tıkanıklığının, hareketli çocukların çarpma veya düşme sonucu geçirecekleri travma sonrasında oluşabileceğini ifade etmiştir. Prof. Dr. Uğur Çınar “Burun içindeki eğriliklere çocukluk döneminde genellikle müdahale edilmez. Burun gelişiminin tamamlanması için 16-18 yaşa kadar beklenmesi gerekir” diyor.

Mevsiminde etkisiyle üst solunum yolu geçiren çocuklarda burun içi şişer, ateş, öksürük, burundan sulu akıntı, boğaz ağrısı derken bu gelişmelerle beraber uyku düzeni bozulup horlamalar ortaya çıkacaktır. Sulu burun akıntıları birkaç gün sürdükten sonra akıntının rengi koyu sarı- yeşile dönecektir. Buradaki tehlike sinüzit olup dikkatli olmak gerekiyor. İki hafta içinde geçmeyen burun tıkanıklığı ve horlamanın önemsenmesi, dikkate alınması ve mutlaka hekime başvurulması gerekir. Prof. Dr. Çınar, büyük geniz eti ve bademciğin çocukta tıkayıcı özellikte ise mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor. Horlama, ne olacak gelir, geçer demeyin. Çocuklarda sebep olacağı riskleri göz önüne alıp dikkatli olun.       

Kaynak: Türkiye Gazetesi / Sağlık 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »