Yerli Transformer SAMUR

Hamza Aslan




Karada ve suda, yerli tranformer SAMUR açılarak hareket edebilen yüzücü köprüye dönüşebiliyor. Türk savunma sanayisinde ilk özgün tasarımlarından, tamamen Türk mühendisler tarafından tasarlanan SAMUR ile bu alandaki sayılı firmalar arasına giren FNSS hedefine ihracatı koydu. Türk Silahlı Kuvvetlerinde halen kullanılan SAMUR 12 araçtan yan yana 150 metrelik köprü kurabiliyor, ihtiyaca göre değişik konfigürasyonlar oluşturulabilmektedir.  

SAMUR Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü, Kara Kuvvetleri Savunma Sanayi’nin sözleşmeye bağlanmış ilk özgün tasarım ve geliştirme projesidir. Muharebe sahasında sulu açıklıklarda süratli ve emniyetli bir şekilde geçiş sağlayan nakliye takımı ve köprü sistemidir. Diğer bir deyimle yerli transformer bir anda açılarak köprüye dönüşebilmektedir. Muharebe sırasında kısıtlı  zamanı en iyi şekilde kullanmayı hedefleyen sistem ile en fazla 10 dakikada ikili nakliye takımı kurulabilmektedir. SAMUR Sisteminde kurtarma vinci, otomatik yangın söndürme sistemi, sabit yangın söndürme sistemi, taşınabilir yangın tüpleri ve artı basınç BK sistemi ile güvenlik ön planda tutulmaktadır.

Dünya standartlarında benzer amaçlarla yapılmış, tasarımlanmış sistemler içinde üstün özelliklere sahip SAMUR Türk mühendisler tarafından tasarımlanarak, milli imkanlarla yapılmıştır. Sistem 8x8 sürüş yapısı, bir sistemde 4 adet rampa taşıması, standart olarak sunulan acil ve kıyı demirleme sistemi, balistik koruması, arıza tespit kolaylığı sağlayan elektronik veri iletişim alt yapısı ile benzer sistemlerden ayrılmaktadır.

Konu ile ilgili FNSS Genel Müdürü Nail Kurt açıklamasında: “ Proje için hazır alım yerine içeride yapılıp yapılamayacağı incelendi. FNSS beklendiği gibi ihaleyi kazandı. Yurt dışından hazır alıma oranla yaklaşık yüzde 30 tasarruf sağlanmış oldu. Türk savunma sanayisinde, kara sistemlerinde örnek teşkil eden ve bilahare özgün tasarımların da fazlasıyla önünü açan çok önemli bir projeydi, layıkıyla yerine getirdik” dedi. Yerli transformer SAMUR seyyar yüzücü hücum köprüsü TSK’nın envanterinde yerini almış durumda ve hedef ihracat!

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Kaynak: https://www.fnss.com.tr/urun/samur-syhk                      

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »