Şifreniz Sizi Korur! Sizde Şifrenizi koruyun!

İbrahim Öztürk


     
Şifrenin kullanılmadığı yer yok gibi banka kartları, e- devlet, teknolojik ve dijital ortamlar derken güvenlik açısından sağladığı avantajların yanında tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Sosyal medya hesaplarına girerken, banka kartlarını kullanırken, şifreleri seçer iken alışılmış, ezberlenmiş doğum tarihleri, doğum yeri gibi bilgilerin girilmemesi gerekir. Şifre gizliliği için minimum 8 karakter maksimum 64 karakter seçilebilir. En önemlisi özel bilgiler kullanılmadan, karışık ve komplike şifreler sizin güvende hissetmenizi sağlayacaktır. Burada yapmanız gereken bütün uygulamalarda aynı şifreyi kullanmayın. Bir şifrenizi görecek olan kötü niyetli bir kişi sosyal medya hesaplarınızı çalabilir. Birde bakmışsınız sosyal medya hesaplarınız elinizden uçmuş. Her hesabın şifresi ayrı olmalı ve kullanırken  kimsenin görmemesine dikkat etmelisiniz.

ATM’leri para çekmek için kullanmak zorunda kaldığınızda, dikkat etmeniz gereken, şifrenizin görülmemesine sağlayın. Bankalar bu konuda önlem alsa da kartlarınızın kopyalanabildiğini unutmayın. Banka kartlarının kopyalanma tehlikesine karşı duruşunuzu şifreyi kapatacak şekilde ayarlar veya elinizle engel olacak şekilde şifreyi girin. Bankamatiklerden para çekerken anormal bir durum var mı? Çevreye yerleştirilmiş bir kamera durumuna bakmalısınız.

Türkiye gazetesinde konu ile ilgili makalede de kurumsal iletişim uzmanı Burak Gül şifre seçimi ve şifrenizi unutmamanız için şu tavsiyeleri vermektedir:” Şifrenizi unutmamanız için aslında belli başlı şeyler oluşturabilirsiniz. Örnek veriyorum, bir cümle belirleyip bu cümlenin içerisindeki sesli harfleri çıkarıp bunu bir şifreniz haline getirebilirsiniz. Aslında rakamlardan oluşan bir şeyi harflere çevirebilirsiniz. Harflerden oluşan bir şifreyi rakamlara çevirebilirsiniz. Bir kelimeyi tersten yazarak ve aralarına noktalama işaretleri koyarak yapabilirsiniz. Burada sizin için en önemli olan sizin hatırlayabilmeniz. Çünkü herkesin farklı bir hafıza yöntemi var, sizlerin hatırlayabileceği bir şifre yöntemi tercih etmeniz. Bu nokta da Türkiye'de çok çalışma var. Şifrenizin güvenliği için şifreniz ne kadar güvenli diye araştırabileceğiniz sayfalar var. Bu sayfalardan bakarak şifrenizi de dediğim gibi kendi hatırlayabileceğiniz şeylerden seçerek şifrenizi  hatırlamanızı daha kolay hale getirebilirsiniz” dedi. Şifreniz sizi korur! Sizde şifrenizi koruyun! Şifre güvenliği, şifre seçiminin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi/Teknoloji               

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »