Alkar Otomatik Havan Silah Sistemi

Hamza Aslan




Türkiye, savunma sanayisinde kendini geliştirmeye, dışa olan bağımlılığını bitirmek için Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalarına devam etmektedir. Savunma sanayisinde Türkiye’nin lokomotifi, parlayan yıldızı ASELSAN tarafından ALKAR Otomatik Havan Silah Sistemi kalifikasyon testlerini başarıyla tamamladı. Tekerlekli ve paletli araçlarda kullanılabilen, hedeflere otomatik yönlendirilen, 360 derece ateş etme yeteneğine sahip ALKAR otomatik Havan Silah Sistemi ASELSAN tarafından yerli ve milli olarak üretimi yapıldı. ASELSAN özgün silah sistemleri tasarımlarıyla, güncel ihtiyaçlar doğrultusunda yenilikçi ürünlere başarıyla imzasını atıyor.


Sistemin bir özelliği de Kara Kuvvetleri Komutanlığının ASELSAN tarafından geliştirilen Ateş Komuta Kontrol Sistemi ADOP- 2000 ile entegre görev yapabilecek şekilde tasarımının yapılmış olmasıdır. ALKAR  Otomatik Havan Sistemi hedefe milyem hassasiyetle atış yapabiliyor. Yapılan atışlarda merminin havada yol açacağı her santim hesaplanarak, hedefte tam isabet sağlanıyor. Sistemde mermi otomatik olarak yükleniyor, gelişmiş hızı ve hassas elektro- mekanik taret sistemiyle namlu 360 derece hareket kabiliyetine sahip, her türlü açıda atış yapabilmektedir.

ASELSAN- ALKAR bu özellikleri ile mevcut olan üç havanın yaptığı etkiyi tek başına yapabilmektedir. Yerli ve özgün olması, geliştirilen geri tepme mekanizmasıyla oluşan basıncı en aza indirmektedir. 120 mm olan ALKAR Otomatik Havan Sistemi kullanıcı isteğine göre yivli veya yivsiz- setsiz yapılabilmektedir. Gece ve gündüz koşullarında kullanılan sistemin etkili menzili standart mühimmatla 8 kilometredir. Sistemin tekerlekli ve paletli farklı araçlarda kullanılabilir olması ona hareket kabiliyeti veriyor. Dakikada atış miktarı 8-10 adet olup depolanabilen havan mühimmatı 60 adettir. Her türlü hava şartlarında, önemli kalifikasyon testlerini başarıyla tamamlayan ASELSAN-ALKAR göreve çıkmak için hazır ve gün sayıyor.

Kaynak: Millisavunma.com                     

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »