Uykuda Ölüme Son Projesi





Her sene kış aylarında çevremizde, gazete ve televizyonlarda soba zehirlenmelerini üzülerek okuyoruz. Mersin'de Kadri Şaman Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Teknik Lisesinde Kimya Öğretmeni Berrin Tosmur Şahin, robotik kodlama alanına duyduğu ilgi nedeniyle 5 öğrencisi ile beraber uykuda ölüme son projesini gerçekleştirdi. Proje kapsamında hem gaza hem de yangınlara karşı oluşturulan sensörler, zehirli gaza veya yangına maruz kalanların yardımına koşulmasını sağlamak amacıyla hemli sesli uyarı veriyor hem de önceden belirlenen numaralara mesaj gönderiyor.

Proje ile ilgili bilgi veren öğretmen Şahin, bu projeyi geçen yıl yapmaya karar verdiklerini ve tam da bu zamanlarda sobadan zehirlenerek ölümlerin olduğu bir döneme geldiğini belirterek şunları söylemiştir:” Uykuda ölüme son adıyla bir proje yapmaya karar verdik. Projemizi 5 öğrencimizle birlikte tasarladık. Projemizde soba, doğal gaz veya ocaktan kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerinden kaynaklı ölümlerin önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Bu projede evinizde karbonmonoksit zehirlenmesi olduğunda size hem görsel hem işitsel uyarı veriyor. Önlem olarak fanı çalıştırarak size zaman kazandırıyor. En önemlisi de bir veya birden fazla kişiye bildirim göndererek dışarıdaki kişilerin evin içerisinde meydana gelen zehirlenmelerine müdahale etmesine ve insanları kurtarmasını sağlıyor” dedi.


Zehirlenmelerinin yanında yangına karşı da etkili bir sistem olması dikkat çekiyor. Konuyla ilgili bilgi veren Şahin:” Gaz sensörünün yanında bir de alev sensörü var. Evin içerisinde herhangi bir yangın çıktığında, yangın büyümeden alevi algılayarak, yine aynı şekilde bir veya birden fazla telefona bildirim yaparak müdahale etmenizi sağlıyor. Projemiz şu anda tamamlandı. 6 ay gibi bir süreçte tamamladık. Denemeleri yaptık, şu anda tamamen çalışır vaziyette. Evlerde kullanımı için bu sistemi modüler hale getirip, direk eve takarak, uygulamayı yükleyerek kullanılabilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bunu yaptıktan sonra üretim aşamasına geçmeyi amaçlıyoruz. Bundan sonra ki süreçte projeyi daha da geliştirerek, insanların kullanımına sunmak istiyoruz” demiştir. 

Uykuda ölüme son projesi için yaklaşık 300 lira harcayarak, maket bir ev üzerinde proje çalışmasını yapan öğretmen Berrin Tosmur Şahin ve 5 öğrencisi, sistemi modüler hale getirip evlerde kullanılır hale getirdikten sonra kış günlerinde yaşanan zehirlenme ve ölümlerin önüne geçilecek.Toplum yararına ölümleri önleyecek olan bu proje, bu buluş kesinlikle desteklenmelidir. 

Kaynak: İHA, Türkiye Gazetesi                      

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »