Kenevir’den X Ray Cihazı

Hamza Aslan





X- Ray cihazlarının çevreye yaydığı radyasyon, insanlarda farkında olmasa da insan sağlığını tehdit etmektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan endüstriyel kenevir hakkında ve üretimiyle ilgili söyledikleri iş dünyasının ve girişimcilerin dikkatini çekmiştir. Endüstriyel boyut olarak tohumu, lifleri, kökü, yaprağı derken çeşit çeşit kullanım alanı, sanayi malı üretilen kenevir farkındalığı belki de yeni anlaşıldı. Kenevir gündeme gelmişken iki Türk girişimcinin kenevir kompozitlerle ilgili üç yıldır çalışma yaptığı ortaya çıktı. 

İstanbul Avcılarda faaliyetlerine devam eden şirket kenevirden yaptığı kompozitlerle farklı malzemelerin yeni bir özellik göstermesi için bir araya getirilmesi, kurşun geçirmez zırh, x ray cihazı ve el dezenfektan üretebilmektedir. Türk araştırma şirketi TechnoArge’nin genel müdürü Muzaffer Gökçimen AA muhabirine yaptığı açıklamada 19 yıldır şirket olarak toplum sağlığına odaklanan inovasyonlar yaptıklarını ve bu kompozitleri toplum sağlığını gözetecek şekilde çalışmalar yaptıklarını endüstriyel kenevir lifinin radyasyonu emdiğini söylemiştir. Geliştirdikleri ürünleri yurt dışı bağlantılı olarak yaptıklarını ve yurt dışına sattıklarını belirtmiştir.  

Son günlerde gündemde olan kenevir ile ilgili Gökçimen şunları söylemiştir:”Kenevir Konusunda aslında  3 yıldır çalışıyoruz. Dünyada kompozit kenevirde çok ilerdeyiz. Kenevirden X Ray cihazlarında şu an top noktaya gidiyoruz. İkisini birleştirmemiz çok yaradı. Kenevir radyasyonu engelliyor. Hava limanlarında radyasyon riskini sıfıra indirelim hem de bu valizleri dezenfekte edelim diye yola çıktık. Çok ta başarılı oldu. Artık havalimanlarında insanların güvenlik için valizi X Raydan geçerken aynı zamanda dezenfekte edilecek.” demiştir. 

Yaptıkları kenevir kompozitli X ray cihazlarının 144 ülkeyle uyumlu patentini aldıklarını belirten Gökçimen, cihazın saniyeler içinde valizi dezenfekte ederek güvenlik etiketi yapıştırdığını bildirmiştir. Kenevir liflerinden kurşun geçirmez yelek yapan şirketin Genel Müdürü Muzaffer Gökçimen konu ile ilgili şunları söylemiştir:” Kurşun geçirmez yeleğimizi yaparken, bu türden yeleklerin sertliğinden ve ağırlığından kaynaklı sıkıntılar gördük. Bizde dedik ki kenevir hafif, acaba bundan olur mu? testler yaptık başarılı oldu. Şimdi kompozitin hem yumuşak hem de sert türünden vücudun formuna göre, hafif, hemde çok dayanıklı, kurşun geçirmez yelekler ürettik. Normal kurşun geçirmez yeleklere göre 20 kat daha fazla sağlam. Bunu artık yüzde yüz yerli olarak üretebiliriz.”  dedi.

Neredeyse 20 yıldır TechnoArge şirketi olarak çalışma yaptıklarını ve ürünlerini yurt dışına sattıklarını belirten Pazarlama ve satış direktörü Selim Özler Kenevir’den X Ray cihazlarından 6 adeti İstanbul Havalimanı’na satışının tamamlanmak üzere olduğunu bildirmiştir. TechnoArge Türkiyenin cari açığını kapatmak adına yurt dışına yaptıkları satışlarla destek vermesinin yanında, Kenevir’den X Ray cihazı (yüzde 65 kaplaması kenevir) sadece radyasyonun yayılmasının önüne geçmesi ve valizlerde bulunan insan sağlığını tehdit eden virüslerin evlere taşınmasını önlemektedir.      


Kaynak: Hürriyet Gazetesi/ Teknoloji                       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »