Türk Doktordan Kemik Boyunu Uzatan İcat

Hamza Aslan




Tıp alanında özellikle Türk doktorlar yaptıkları ameliyat ve buluşlarla adlarından söz ettiriyorlar. Hacettepe Üniversitesi Ortopedi ve Travmotoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gazi Huri kemik boyunu uzatan icadıyla adını dünyaya duyurdu. Yaptığı bu çalışma sonucu 2018 yılında Tüba Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) ödülünü aldı. Trafik kazaları ve yüksekten düşmekten kaynaklanan travmalar sonucu oluşan kırıklarda iyileşme sorunları yaşanmaktadır. Bu kırıkların tedavisinde, iyileşmesinde doktorlar farklı ameliyat seçeneklerini tercih etmekteler. Kemik tümörünün çıkarılması, kazalar sonrası yaşanan kemik kayıplarından yaşanan sıkıntıları bilen Huri çalışmalarını bu yönde yapmış.


Doç Dr. Gazi Huri kemiklerin uzatılması için “hareketli kemik plağı“ adını verdiği ayarlanabilir yeni bir implant geliştirdiğini anlatarak şu bilgileri vermiştir:” 2012 yılında başlattığımız çalışmamızda, kırık veya kemik tümörü tedavileri gibi kemikte kayıplara veya kısalıklara neden olabilen durumlarda kemik boyunun uzatılması için yeni nesil bir implant geliştirdik. Ayarlanabilir hareketli plağı sayesinde kemiği bir seansta ya da kademeli olarak uzatabiliyoruz. Günümüzde kemik uzatma ameliyatları, kanal içi çivilerle veya iskele sistemleriyle sağlanırken, daha kolay uygulanabilir bir şekilde aynı görevi görecek plaklara ortopedi pratiğinde henüz rastlanmamaktadır.

Yöntemimizde, örneğin trafik kazası sonucu kol kemiğinde kısalık oluşan bir hastada bu durum hareketli kemik plağı ile tek bir seansta veya günde 1 milimetre uzatılarak tedavi edilebilecek. Bu teknikle plak kemiğe vidalar ile sabitlense de implantın hattında uzamaya ya da kısalmaya izin vermesi oldukça önemli bir özellik. Bu özelliği sayesinde hem kırık kaynaması için önemli olan kırık uçlarının birbirine yaklaştırılmasına, yani kompresyona hem de kemik uzatma işlemine yani distraksiyona izin vermektedir” dedi.


Kemiklere yerleştirilen üç boyutlu implantların 3D yazıcıda ürettiklerini ve hareketli kemik plağının dünyada muadili olmadığını, ABD, Avrupa, Japonya ve Türkiye’de geçerli uluslar arası patentini aldıklarını belirten Huri, bu çalışmayı koyunlar üzerinde de denediklerini belirterek:” Koyunların kaval kemiklerine 3 santimetrelik kemik defekti oluşturduk ve hareketli kemik plağımızı uyguladık. Daha sonra segment transferi tekniği ile kemikte günde 1 milimetre kaydırma yaparak koyunları 4 ay takip ettik. Bu sürenin sonunda koyunların kemiklerinde yaratmış olduğumuz 3 santimetre defektin tamamen kapandığını gördük. Bu çalışmamızı da Avrupa’nın önemli ortopedi ve travmotoloji kongrelerinden birinde sunduk. Hedefimiz, bu çalışmayı en kısa süre de en ileri teknolojiyle insanlığın hizmetine sunmak. Şu an biyomekanik testlerimiz, yöntemin insana uygulanabileceğini gösterecek düzeyde. Bu noktada verileri belgelendirme sürecindeyiz” dedi. 
    
Türk doktordan kemik boyunu uzatan icat, Avrupa’dan getirdiği ödülün yanında projenin insana uygulanabilir hale gelmesinden sonra pek çok insanın faydalanabileceği bir proje olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk bilim adamlarının başarılarından ülke ve millet olarak gurur duyuyor ve destekliyoruz.   

Kaynak: AA, TRT Haber

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »