Kangalın Rakibi Kurtboğan




Şanlıurfa’da 6. Düzenlenen Tarım Gıda ve Hayvancılık fuarında bölgedeki adı “Guregh” olan “Kurtboğan” cinsi çoban köpekleri ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekmeyi başardı. Daha öncesinde “Kurtboğan”ların başta Sivas Olmak üzere İstanbul ve Ankara’da katıldığı yarışmalarda birincilikler almış. Aynı zamanda dünyaca ünlü kangalın rakibi kurtboğan olduğu anlaşıldı. Kurboğanlar, fiyat olarak satış bedelleri 30-50 bin tl arası değişmektedir. Tarım Fuarların bir amacı da çoban köpeklerinin tanıtılma hedefini güttüğünü belirten çoban köpeği yetiştirici Yunus Emre Kılıç konu ile ilgili bilgiler verdi:

“Bu işi çocukluğumdan beri yapıyorum. Köpekleri tanıtmak için başka illere gidiyoruz. Fuarı düzenleyen yetkililere teşekkür ediyoruz. Kurtboğan köpeklerimizde biraz tedirginlik var, ilk defa böyle kapalı bir yere geliyorlar. Normalde katıldığımız festivaller açık alanda düzenleniyor. Köpekleri besliyoruz, büyütüyoruz ve ihtiyacı olan çobanlara yavrularını ücretsiz veriyoruz. Şu anda burada 3 erkek bir dişi bulunmaktadır. Fuarda köpeklere karşı bir ilgi var. Sağolsun meraklı arkadaşlarımız buraya gelip katılıyorlar” dedi.


Şanlıurfa, ceylan, kelaynak, çöl varanı ve çizgili sırtlan gibi doğada ender görülen hayvanların bulunduğu bir bölge ve “guregh” yani kurtboğan cinsi köpekleri ile de ön plana çıkmaya başlamıştır. Kurtboğanların hakkında çok fazla bilimsel literatür bulunmamakla beraber Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sevgili şu bilgileri vermiştir:” Bozova bölgesinde çok yetiştiriliyor ve çoban köpeği olarak tanınıyor. Kurtboğanlar, kangala göre daha iri cüsseli ve dayanıklı olan köpek türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle bölgede etkili olan sıcaklara karşı daha dayanıklı bir tür. Ağırlıkları da hayli dikkat çekicidir, kiloları 100 ve üzerinde olan bir çok köpeğe rastlanıyor” demiştir.

Ankara’da 300 köpeğin katıldığı, İstanbul’da 500 köpeği katıldığı yarışmada birinci olmuştur. Kangal köpekleri ile aralarındaki fark, kangallar yazın 45 dereceyi aşan sıcaklara dayanıklı olmamasıdır. Yarışmalarda sağlanan başarısıyla, dev cüssesi ve dayanıklılığıyla kurtboğan, kangala rakip olabilecek gibi görünüyor. Meraklıları ve hayvancılıkla uğraşanların favorisi kurtboğanlar, meraklıları için fiyat asla söz konusu olamaz.

Kaynak: Türkiye Gazetesi, Habertürk.com 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »