Aşı Taşıyıcı Protein Mikrokürecik Teknolojisi Buluşu

Hamza Aslan


Aşı Taşıyıcı Protein Mikrokürecik Teknolojisi Buluşu

Türkiye’de ve dünyada son zamanlarda başlayan aşı karşıtlığı, çocuğuna aşı yaptırmayan aileler derken bu rakam ciddi boyutlara ulaşmış durumdadır. Aşı karşıtlığı sosyal medyada bir anda çıkan, herkesin ilgisini çeken akımlar gibi (Kiki Challenge) yayılan aşı karşıtlığı Türkiye’de 26 binleri geçmiş sanki bir virüs misali yayılmıştır. Ancak aşı reddinin yaygın olduğu bu ülkelerde bazı hastalıklar salgın halde hortlamaya başlamıştır. Ülkemizde bile uzun zamandır görülmeyen kızamık tekrar gündemde, Akdeniz Üniversitesinde alarm verildi. Geçmişte çocukları sakat bırakan çocuk felci, aşı sayesinde görülmezken, bu yüzden tekrar görülme riski vardır. 

ABD’de aşı karşıtı olarak bilinen ve yaptığı bir yorumda aşı karşıtı olduğunu belirten: ”aşılar iblistir” diyen televizyon yorumcusu 26 yaşındaki Bre Payton’un grip virüsü H1N1 ve bunun ardından gelişen menenjite bağlı komplikasyonlar sebebiyle hayatını kaybettiği bildirilmiştir. Sosyal medyadaki yorumlarda aşı olsaydı grip olmazdı, hayatını kaybetmezdi yorumları yapıldı. Aşı karşıtlığı ile ilgili iddalar asılsız çıktığından aşının önemi ve mutlaka yapılması, gerekirse kanunla zorunlu hale getirilmesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yapılan 5. Ulusal Aile hekimliği Kongresinde konuşulmuştur. Aşının üretiminden sonra muhafazası ve bozulmadan taşınması çok önemlidir. 

Aşı taşıma ve muhafazası ile ilgili yapılan çalışmalarda, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri Araştırma Merkezi ve Meloküler Biyolojik ve Genetik Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören’e oda sıcaklığında 30 gün muhafaza edilen “aşı taşıyıcı protein mikrokürecik teknolojisi buluşu” için ABD, Japonya, Avrupa Patent Ofisinden sonra Çin’de patent verdi. Bu konudaki çalışmalar 2009 yılından beri Boğaziçi Üniversitesinde bir proje kapsamında sürdürülmekteydi. ASC zerrecik/mikrokürecik aşı taşıyıcıcı teknolojisi soğuk zincir standartlarından bağımsız olarak dünyanın her yerine aşıların bozulmadan gönderimini ve taşınması mümkün kılıyor. Dayanıklı Aşı Taşıyıcı Protein Mikrokürecik Teknolojisi buluşu, uluslararası yatırımcılarında dikkatini çekmiş durumda ve tüm dünyada zika virüsü, kuş gribi, domuz gribi benzeri virüslere, adını yeni duyacağımız virüslere karşı önemli bir buluş olarak kabul görmektedir. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »