Milli Haritamız Uygulamada

Hamza Aslan




Harita uygulamaları navigasyon amaçlı, bir yere yol tarifi derken herkesin kullandığı bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Milli savunma bakanlığı harita genel müdürlüğünce geliştirilerek “HGM ATLAS” ve “ HGM KÜRE” uygulamaları bitirilerek milli haritamız uygulamada, milletimizin kullanımına sunuldu. Bakanlıktan yapılan açıklama çerçevesinde siyasi ve fiziki haritalar, topografik haritalar ve hava fotoğrafları ile milli uydu görüntülerinden üretilen ortogörüntüler aracılığıyla, milli imkanlarla vatandaşın, kamu ve özel sektörün harita ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanmıştır. Milli imkanlarla yapılan milli harita sistemini “atlas.harita.gov.tr” veya “harita.gov.tr” adresinden ulaşılabilecektir.


Milli harita sisteminde yol tarifi de olacak. Milli haritamız uygulamada, uygulamalarda yurt içi haritalar, sokak ve cadde seviyesine kadar görüntülenebiliyor. Hatta eczane, okul, kamu binası, otobüs durağı gibi çok sık kullanılan detaylar, güncel meteoroloji ve deprem verileri de kullanıcıların ulaşabilecekleri bilgi olarak sunuluyor. Kullanıcılar yol tarifi, yer arama, ölçme ve uygulama paylaşımında bulunacaklar. HGM(Harita Genel Müdürlüğü) 1936’dan beri havadan çektiği fotoğraflarından üretilen “tarihi ortofotolar” da yakın zamanda hizmete sunulacak. “Tarihi ortofotolar” sayesinde Türkiye’nin yıllar içindeki gelişim ve değişimi ortaya konularak gelişim doğrudan izlenecek.


Milli harita’nın uygulamaya girmesi ile ülke olarak avantaj ve kazanımları Milli savunma Bakanlığı şu şekilde açıklamıştır:” Vatandaşlar, haritalardan; eğitim, AR-GE, acil ve afet durumları, altyapı, lojistik, turizm, mühendislik, emlakla ilgili her türlü çalışmalarda yararlanabilecektir. Kamu kurumları bu hizmetler için ve benzer uygulamalar için yurt dışına ücretlerin ödenmemesi ve benzer yabancı uygulamalar vasıtasıyla kişisel verilerin toplanması faaliyetlerinin önüne geçilmesi hedeflenmiştir” denildi. Kullanılan yabancı uygulamaların veri toplamasının önüne de geçilmiş olacaktır. Milli harita sistemi ülkemiz adına maddi ve bilgi anlamında kazanım ve avantajlar sağlamaktadır.                      

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »