Türkiye’nin ilk İstihbarat Gemisi Ufuk Korveti

Hamza Aslan




Türkiye  savunma sanayisinde yerli ve milli projelerle dışarıya olan bağımlılığını bitirmeye çalışıyor. Bu projelerden birisi de MİL-GEM (Milli gemi )projesidir. Bu proje kapsamında Türkiye ilk defa korvet tipinde askeri gemi tasarımını, tekne inşasını, sistem entegrasyonunu yapmaya başlamıştır. Bu proje ile yüzde altmış beş’in üzerinde yerli sanayi katılımıyla, tüm proje kapsamında 50’den fazla yerli şirkete iş imkanı sağlamış, peş peşe gemilerimiz denize inerek hizmet vermeye başlamıştır. MİL-GEM projesi kapsamında yapılan Türkiye’nin ilk İstihbarat gemisi Ufuk korveti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle denize indirildi.

Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi ufuk korveti 45 gün boyunca kesintisiz denizde seyir yapabilmektedir. Ufuk korveti 99,5 metre tam boyu, azami genişlik 14,4 metre, 3,6 metre su çekimiyle alanında lider olmaya aday görünüyor. Gemi ayrıca 10 tonluk bir helikopter için ihtiyaç duyulan, gerekli platform’a sahip bulunmaktadır. MİL-GEM projesi kapsamında denize indirilen 5.nci gemimizdir.

Ufuk Korvetinin denize inme töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları söylemiştir:” Ufuk korveti ülkemizin ilk istihbarat gemisi olma özelliğini taşıyor. Ufuk korvetimiz ağır iklim ve deniz  şartlarında 45 gün boyunca kesintisiz seyir yaparak milli güvenliğimize yönelik tehditleri anında tespit edebilecektir. Özellikle sinyal istihbaratının hayati önem kazandığı günümüz dünyasında Ufuk korvetinin çok büyük boşluğu dolduracağına inanıyorum. Ufuk korveti, Türkiye’nin denizlerdeki gören gözü olacaktır” dedi.

Suriye kaynaklı tehditlerle, Ege ve Karadeniz’deki gelişmeler sonrasında bu çok daha acil hale gelmiş, her zaman ifade ettiğim gibi sahada varlık göstermeyen masada kendine yer bulamaz diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan Kıbrıs barış harekatında uygulanan ambargoların, tehditlerin milletimizin hafızasında derin izler bıraktığını hatırlatmıştır. Komuta kontrol ve elektronik sistemleri ASELSAN tarafından yapılmıştır. Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi ufuk korveti ülkemize hayırlı olsun.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi               

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »