Geleceğin Mesleklerinden E- Spor Nedir?

İbrahim Öztürk




Geleceğin mesleklerinden e-spor nedir? Başlıklı makalemizde e-sporu anlatmaya, tanıtmaya çalışacağım. Tüm dünyada popüler olan ve geleceğin popüler meslekleri arasında gösterilen ve bir çok ünlü kulüp tarafından e- spor takımı kurulan e- spor nasıl oynanır? E- spor, online platformlarda oynanan, internet aracılığıyla binlerce kişinin buluşup oynadığı elektronik spora, uluslar arası büyük organizasyonlar aracılığıyla spor müsabakalarına diyoruz. Aslında e sporun doğuşuna bakacak olursak 1970-1980’li yıllarda atari salonlarının yaygınlaşmasıyla gençlerin bir araya gelerek rekabet ortamında turnuvalarla başlamıştır. Buradan gelen elektronik spor ve sporcu kavramı düzenlenen resmi ve özel turnuvalarla , turnuvalara artan ilgi ile beraber e-sporcuların bunu profesyonel yapmaya başlaması ile farklı bir spor dalı olarak ortaya çıkmıştır.

E- spor turnuvaları milyonlarca ödüllerin ortaya konduğu, arena misali binlerce kişinin izlediği ya da canlı yayın ile seyredilen büyük bir etkinlik haline gelmiştir. E- sporda artık profesyonellik dönemi başlamış, farklı alanlarla firmaların desteklediği, sponsorluğunu yaptığı e-spor kulüpleri kurulmuştur. Bu kulüplerde normal spor kulüpleri gibi düzenli antreman yapmakta, takımca çalışmakta ama bir farkla elektronik ortamda çalışmalarını yapmaktadırlar. E-spor yapanlarında artık lisansları var iken kulüpler arasında transferlerde yapılabilmektedir. Türkiyede e-sporculara 2014 yılından itibaren lisans verilmeye başlanmıştır. E-sporların yapıldığı oyunlara bakacak olursak

League of Legends

Temel olarak DOTA’yı örnek alan bir oyun olarak Riot Games tarafından DOTA’nın geliştiricilerinden Steve “Guinsoo” Feak’in öncülüğünde ortaya çıkan ve DOTA’dan farklı olarak kabiliyetler ve Rünler sistemi olan bir oyundur. Oyunda DOTA’nın aksine LOL’de kullandığımız heroların yeteneklerine üzeririmize aldığımız eşyaların katkıları inkar edilemez ve üzerine eklenebiliyor. LOL’ün uzun süredir Türkiye için ayrı bir sunucusu ve Türkiye şubesi bulunmaktadır. Türkiyede Riot Games tarafından gerek üniversiteler arası, gerekse Türkiye genelinde çeşitli turnuvalar düzenlenmektedir. E- spor olarak Türkiyede en büyük e-spor etkinliği sayılırken, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaşında takımları bulunmaktadır.


DOTA 2 nedir? Nasıl Oynanır?

DOTA’nın açılımı Defence of the Ancient olup bir strateji oyunu olan Warcraft III’e bir mod olarak ortaya çıkmış, zaman içerisinde geliştiricilerin Icefrog’un oyun firması Valve ile anlaşmasıyla beraber DOTA 2 adında Warcraft III’den bağımsız, ayrı bir oyun olarak yayınlanmıştır. Oyun beşer kişiden oluşan iki takımın karşılaşması olarak oynanır. Oyunun başında her oyuncu birer hero seçer. Daha sonra oyuncular seçtikleri herolarıyla  diğer kahramanlar ve otomatik olarak meydana getirilen bilgisayar kontrollü canavarlarla savaşır. Oyunda diğer heroları ve ve canavarları öldürerek para ve yetenek puanı kazanır, hem seviye atlayıp özelliklerini geliştirir. Hem de parayı kullanıp heronuza eşyalar alırsınız. Oyundaki amaç her iki takım kendi köşelerindeki ana binayı koruyup diğer takımın ana binasını yıkmaktır. Bunu ilk kim yaparsa o takım kazanır. Bu oyun ülkemizde bazı kurumlar tarafından turnuvalar düzenlenerek profesyonel ve amatör olarak oynanmaktadır.


PUBG Nedir? PUBG Nasıl Oynanır?

Son dönemlerin en popüler oyunlarından birisi de PUBG oyunu ve oyun dünyasına damgasını vurmuş, 100 oyuncu tek harita üzerinde ve bireysel veya takım olarak birbirini yok etmeye çalıştığı aksiyon tabanlı, çok oyunculu ilgi çekici  beğenilen bir oyundur. PUBG oyunu da ülkeler arası takımlarla büyük turnuvaların düzenlendiği gerçek efektlerle savaş arenasını andıran oyun popüler oyunlar arasındadır.  

E-sporu bundan sonra turnuvaları, transferleriyle daha çok duyacağız. Gençlerin ilgi alanında olan e- spor takımları geleceğin meslekleri arasında görünüyor. İstanbul Demirören İstiklal'de 2500 metre kare alana kurulan merkez tamamen e- sporcuların beklenti ve ihtiyaçlarına göre tasarlandı. Türkiyenin ilk ve en kapsamlı e- spor merkezi "Nonstop Zula E- spor Merkezi oyunculara kapılarını açtı.    

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »