Sınır Güvenliğine DORUK




Sınır Güvenliğine DORUK 


Türkiye sınır güvenliğine yönelik tehditlere karşı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hudut güvenliğini sağlaması ve bu amaçla envanterine katacağı gözetleme balonlarının ilkini bu sene yazın kullanmayı hedefliyor. Gözetleme ve başka amaçlarla kullanılacak olan balonların saha testlerinin yapılması planlanmaktadır. ASELSAN’ın “Karagöz” projesi kapsamında üretimi süren “DORUK” isimli balon Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine katılmasıyla sınır güvenliği için önemli bir adım atılmış olacaktır. Sınır güvenliği için DORUK balonun üretimini yapan Otonom Teknoloji Genel Müdürü Işıl Kolağasıoğlu konuyla ilgili bilgi verdi:


” TSK tarafından kullanım konsepti deneyimlendikten sonra bu sistemin yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Şu anda üretimine başlanan balon sisteminin saha testleri Temmuz ayında başlayacak. Balon sistemlerinin faydası gözlemleme ile ilgili değil. Üzerine takılacak röle sistemi sayesinde sınır ötesi operasyonlarda askerlerin haberleşme ağı da genişletilecek. Balon sistemimiz, tamamen yerli bir ürün “ dedi. 


Temmuz ayındaki saha testlerinin tamamlanmasından sonra ASELSAN’ın sisteme entegre edeceği yüksek çözünürlüklü kameralarla KARAGÖZ, kullanıma hazır olacak. İlk görev yeri Hatay’da, ilk kez “Akıllı Karakol” projesi kapsamında, KARAGÖZ  sistemi Eylül ayında hudut güvenliğinde kullanılmaya başlayacak. 


Sınır güvenliğinde kullanılacak DORUK, 500 metreye kadar yükselebilen balon, üzerindeki kamera sistemleri ile geniş bir alanda gözetleme ve kontrol imkanı sunmaktadır. Diğer yandan 80 kilometre hızla esen rüzgarlara karşı dayanıklı ve 75 kilograma kadar faydalı yük taşıma özelliğine sahiptir. Balonun diğer bir özelliği de havada bir hafta kesintisiz kalabiliyor. İndirilip bir saatlik zaman zarfında yapılan helyum takviyesinden sonra göreve devam edebilmektedir. KARAGÖZ, kesintisiz bilgi akışına devam ederken, hafif silahlardan etkilenmiyor.  Türk Silahlı Kuvvetlerinin “Akıllı Karakol” projesi kapsamında “DORUK”ları envanterine katmasıyla hudutlarımız daha güvenli hale gelecek.   


Kaynak: Türkiye Gazetesi                  
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »