Genç Beyinlerin İlk Durağı “ İTÜ Çekirdek”

İbrahim Öztürk



Genç Beyinlerin İlk Durağı “ İTÜ Çekirdek”


Türkiye’nin en önemli proje ve Ar-Ge merkezlerinden, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Performans endeksine göre teknokentler arasında ilk sırada olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)  ARI Teknokent TRT Haber’e kapılarını açtı, TRT Haber çalışmaları yerinde izledi. Teknokentler arasında ilk sırayı almasındaki en önemli neden senede 600’ün üzerinde proje, 2500 üzerinde Ar-Ge çalışmasının yapılmasıdır. İTÜ ARI Teknokentte 207’den fazla firma, yalnızca 2017 yılında 1 milyar dolar ciro yapmış durumda. 




Genç Beyinlerin ilk durağı “İTÜ Çekirdek”, dünyanın en iyi üç üniversite kuluçka merkezlerinden birisi olarak dikkat çekmektedir. Kuluçka denince tavukçuluk akla gelmekte olsa da konu ile ilgili İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz Tunçalp, “ İşinizi hayata geçirdiğinizde ılık, uygun, sizi destekleyen arada sırtınızı sıvazlayan, moraliniz bozulduğunda moralinizi toparlayan bir ortam bulmanız lazım biz buna kuluçka merkezi diyoruz” demiştir.


Doç Dr. Tunçalp’in açıkladığı şekilde projesi olanların “İTÜ Çekirdeğe”  yaptığı başvuruyu, proje bazında desteklemesi, genç beyinler, girişimciler açısından kuluçka merkezi önemlidir. Bu şekilde başvuruda bulunanlardan örnekler verecek olursak: 


Akıllı Gözlük ile Uzaktan Yardım



Girişimci İsmet Özmen, “İTÜ Çekirdek’te” akıllı gözlük uzaktan yardım adlı projeyi geliştirerek yola çıkanlardan. Akıllı gözlük uzaktan yardım projesiyle şirketlerin, firmaların çalışanlarının ihtiyaç duyduğu bilgilere akıllı gözlükler veya mobil cihazlarından ulaşabilmelerini sağladığını anlatan Özmen,” Böylece sahada daha az bilgiye sahip kişi uzmandan destek alabiliyor, akıllı gözlük ve mobil cihazlarını kullanarak uzmandan aldığı destekle işini çok daha hızlı bir şekilde halledebiliyor. Büyük bir global endüstriyel üretim fabrikası şu anda kullanıyor” dedi. 




Migren Hastalığına kalıcı çözüm


İTÜ Çekirdek’e projesiyle başvuran hem doktor, hem de öğretim üyesi Ali Veysel Özden, geliştirdiği kulaklık, zihin-beden bağlantısı sağlayan vagus isimli siniri uyararak migren hastalığına kalıcı çözüm bulmayı amaçlıyor. Projesi ile ilgili bilgi veren Özden,” İşin içerisinde teknolojisi yoktu, yapay zeka algoritması yoktu ve biz bunu tüm dünyaya, Türkiye’ye yaymak istedik. Aslında işin içerisine teknoloji nasıl katabiliriz diye düşündük. Tabii bir noktada tıkandık. O yüzden İTÜ Teknokent’e başvurduk ki fikrimizi daha da geliştirelim” dedi. 




10 Günde Sebze Fidesi Yetiştiren Makine 



Teknokentte hayat bulan fikirlerden birisi de bitki yetiştiren akıllı tarım makineleri, üç kişilik bir ekip tarafından gerçekleştirilen proje, yüzde 98 su tasarrufu ile 10 günde sebze fidesi yetiştirebiliyor. Girişimci Tanay Akgün proje ile ilgili şu bilgileri verdi:” Hassas tarım teknolojileriyle atmosfer kontrollü bir ortamda yapay zekanın kontrol ettiği bir makinede çiftçi fidesini yetiştirecek. Makinemiz çiftçinin yerini almayacak çiftçinin baş dostu olacak” demiştir. 




Bu arada ilginç başarı hikayelerinin çıktığı ve tanığı olduğu, 2001 yılında 3 öğrenci, 35 ülkeye teknoloji ihraç eden şirketlerinin temelini İTÜ Teknokentte attılar. İlk temassız kredi kartı da, kol saatiyle ödeme işlemini burada İTÜ Teknokentte geliştirdiler. İTÜ ARI Teknokent, 7 bin 200 personeliyle Türkiye’nin ihracat profilini teknoloji ağırlıklı bir düzeye taşıma hedefiyle çalışarak, genç beyinleri ve girişimcileri projeleriyle bekliyorlar.


Kaynak: TRT Haber/ Haber: Tayfun Öçal, Sefa Bakış            
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »