TİKA’dan Kadınlara Anlamlı Destek

Hamza Aslan




TİKA’dan Kadınlara Anlamlı Destek 

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) dan, kadınlara anlamlı destek, Orta Asya’dan Afrika’ya, Balkanlar’dan Latin Amerika’ya dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdiği projeleriyle kadınların güçlenmesine, hayata ve yaşama daha sağlam tutunmalarına katkı sağlamaktadır. Kadınların istihdamı, mesleki kurslar ve projelerle sosyo ekonomik statülerinin iyileşmesine katkı sağlıyor. Merhamet medeniyetinin torunları, TİKA eliyle kadına hak ettiği değeri sağladığı projelerle göstermektedir. 


TİKA’nın kadınlara yönelik düzenlediği projelerden örnekler
        
TİKA, Meksika’da Pizza ve ekmek fırını  kurulmasına destek verdi




Meksika’nın İztapalapa ilçesinde dar gelirli kadınların meslek edinmeleri ve sosyo ekonomik yönden güçlenmelerine destek sağlamak amacıyla pizza ve ekmek fırını kuruldu. Yapılan pizza ve ekmek fırınında 61 kadına, Insurgentes Üniversitesi tarafından aşçılık ve pastacılık eğitimleri ile toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları eğitimleri verildi. 


Musul Türkmen Kadın Birliği’ne Dikiş Kursu ve Ekipman Desteği


Türkiye’nin eli TİKA projeleri, Irak’ta Musul Türkmen Kadın birliğine dikiş makineleri, ofis malzemeleri, bilgisayar, yazıcı, klima, jeneratör ve mutfakta kullanılmak üzere beyaz eşya ile mutfak araç gereçleri sağlanarak gerekli destek verildi. 


Bosnalı kadınlara destek


TİKA, Bosnalı kadınlara istihdam amacıyla, işsizliği azaltmak için Bosna Hersek’in Visoko Şehrinde girişimci kadınlar işbirliği projesi kapsamında Nuraj Kooperatifi dikiş atölyesine ekipman desteğinde bulundu. Sağlanan ekipman desteğiyle 20 kadına istihdam sağladı.





Afganistan’da kadınlara yönelik meslek edindirme kursları 


Afganistan’ın Mezar-ı Şerif kentinde başlatılan kadınlara yönelik meslek edindirme kurslarında 200 kadına kur’anı kerim, okuma-yazma, kuaförlük, dikiş-nakış ile Türkçe kurslar verildi. Sadece kadınların kullanıldığı bahçe içerisine çocuk oyun parkı, dinlenme alanı TİKA tarafından yapıldı. Ayrıca Aybek şehrinde de 150 kursiyere 6 ay süren Kur’anı kerim, okuma yazma, halı dokumacılığı, dikiş nakış ve Türkçe kursları ile kadınlara destek verildi. 




TİKA’dan kendi işini kurmak isteyen kadınlara destek 


TİKA düzenlediği dikiş- nakış, diksiyon, temel bilgisayar eğitimi, girişimcilik kurslarında başarılı olan kendi işini kurmak isteyen kadınlara destek verdi. Kırgızistan’da kendi işlerini kuran girişimci kadınların işlettiği “TOOLAI MODA Giyim” Konfeksiyon Atölyesi, Giyim Tasarım Atölyesi, Yumurta üretim çiftliğine ihtiyaç olan ekipman desteği verildi. Kırgızistan’da kurduğu mobil dikiş atölyelerinde eğitim verdiği 110 kadın sertifikalarını aldı. Çoğu da istihdam edildi. Myanmar bölgesinde Arakanlı müslümanların yaşadığı Kyawtaw bölgesinde bin kadına mutfak araç gereçleri ve giysi yardımı yapılarak gerekli destek verildi. 




TİKA’dan Sırbistan’da Kadınlara Sağlık Desteği 


Sırbistan’da Boşnak nüfusun  yoğun yaşadığı Sancak bölgesinin en büyük şehri Novi Pazar’da 1954’te açılan ve yılda 300 binden fazla hastaya hizmet veren Novi Pazar Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve doğum bölümünün onarım ve modernizasyonu TİKA tarafından yapıldı. Hizmete açma işlemini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan yaptı. 




TİKA’nın hayata geçirdiği projelerden birisi de Tanzanya’da “Tecrübe Paylaşım Programı” kapsamında Zanzibar'da bulunan öğrenciler, yetim aileler için 15 makinelik dikiş atölyesi projesini hayata geçirdi. Makedonya'da kadın doğum hastanesinin bir çok ünitesinin ve bölümün detaylı olarak tadilat ve bakımını yaptı. Farklı ülkelerde görev yapan ebe ve hemşirelere yönelik eğitim programları düzenledi. Türkiyenin eli, TİKA projeleriyle Mazlumların, ihtiyaç sahiplerinin, kadınların yüzlerini güldürmeye devam ederek gönülleri fethediyor.          

            

Kaynak:http://www.tika.gov.tr/tr/haber/tika_projeleriyle_kadinlarin_guclendirilmesine_destek_sagliyor-50327
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »