Dijital Türk Seddi Şart, Bekamız İçin

İbrahim Öztürk



Dijital Türk Seddi Şart, Bekamız İçin 


Geçen Şubat ayında Barcelona’da yapılan Mobil Dünya Kongresinin gündemi 5G’ydi. Dünyanın yakında 5G’ye geçecek olması yönüyle önemliydi. ABD- Çin arasında devam eden ticaret savaşının yansımaları da fuara damgasını vurdu. Huwei’nin sahibi Ren Zhengfei’nin kızı Meng Wanzhou’nun Kanada’da göz altına alınmasıyla başlayan süreçte, ABD bir adım daha ileri giderek, tam da iade sürecinin başlatılmasına onay verilmişken, kongreye Huawei’nin alt yapılı 5G ağını, Avrupa ülkelerinin kulllanmamaları için kalabalık bir heyet ile katıldı.


Huawei’nin sahibinin kızı Wanzhou İran’a yaptırımı delmekle suçlansa da arkasındaki asıl sebep 5G teknolojisi olsa gerek.Yapılan baskıların sonucu, çoğu ülkeler şimdiden ABD’nin yanında yer almış durumda. Bilgi iletişim teknolojileri alanında devam eden bu soğuk savaş aslında Türkiye’yi de çok yakından ilgilendirdiği kesin. Çünkü bu savaşın temelinde 5G’ye kimin hükmedeceğidir. Veri güvenliği açısından önem arzediyor. Çin Devletinin istihbarat kanunlarında, 2014 yılında çıkan karşılıklı casusluk kanunu ve 2017 yılında çıkan Ulusal İstihbarat Yasası temel problem olarak görünüyor. Her iki kanunun özeti” Şirketler ve bireyler Çin hükümetinin istihbarat amaçlı bilgi talebini yerine getirmek zorundadır” maddelerinin olmasıdır. 


Avrupa ve ABD’yi Huawei’nin 5G ağlarıyla örmesine karşı çıkmalarının en önemli sebebi bu görünüyor. Çin’in rekabet avantajından kaynaklı Huawei’nin hızla yayılması bilgisi birçok devleti korkutuyor. Huawei’nin sahibi Ren Zhengfei “Müşterilerimizin bilgisini vermektense Huawei’yi kapatırım” sözü müşterilerini rahatlatmaktan öteye gidemeyecektir. Bu durumu problem olarak görenler Nokia, Ericsson ve Samsung ile çalışmaktan yana.



5G’nin Türkiye kısmına gelecek olursak, Türkiye’nin 5G’ye 2021 yılında geçmesi bekleniyor. Çin için Türkiye “Bir Kuşak Bir Yol Projesi “ için çok önemli olduğu kadar 5G alanında da önemini koruyor. Bir yerde bu manada kilit ülke durumundadır. Huawei, Türkiye’ye ciddi anlamda yatırımlar yapmaktadır. Ümraniye’de Çinli ve Türk mühendislerin çalıştığı bir AR-GE merkezi bile açmış bulunmaktadır. Türkiye’de en çok satan telefonlar içerisinde Apple’ı geçip Samsung’un ardından ikinci sıraya yükselmiştir. Başka bir açıdan bakılırsa şu an Türk kullanıcıların telefon verileri bile Çin’in elinde olma ihtimalini düşünün. 


Türkiye yerli baz istasyonu ULAK ile belli bir seviyeye gelmişken, 5G konusunda kendi teknolojine sahip değil. Tam da burada oluşan boşluğu Huawei dolduruyor. Şu an yapılan 5G testlerinde Turkcell, Türk telekom ve Vodafone ve Huawei’nin alt yapısı kullanılmaktadır. Aslında konu bir milli güvenlik meselesidir. Yücel Koç Türkiye Gazetesindeki makalesinde,” İki gündür yerli Davos’umuz Uludağ Ekonomi Zirvesindeydim. Zirvede yerli ve yabancı 110 iş adamı, CEO, Genel Müdür, Siyasetçi ve bürokrat konuştu, önemli bilgiler paylaştı. En önemli başlık; dijitalleşmeydi ve Dünya nereye gidiyor? Sorusuna cevap arandı. Dijitalleşmede acı gerçeği Çinli CEO Shaun Rein yüzümüze çarptı ve Türkiye’yi küçük ülkeler arasında saydı. Dahası ABD ve Çin arasındaki güç mücadelesinin sonucunu dijitalleşmenin belirleyeceğini söyledi ve Türkiye gibi pek çok ülkenin ya Çin’den yahut ABD’den yana olmak zorunda kaldığını anlatarak aslında beka meselemizin temelindeki noktaya işaret etti” ( Yücel Koç/ Türkiye Gazetesi



Savunma sanayisinde 2000’li yıllarda silahların %15’i yerliydi. Şu an gelinen nokta ortada savunma sanayide yerlilik oranı %65’lere yükselmiş durumdadır. Yapılan çalışmaların neticesi, kendi geliştirdiği yazılımlar ve silahlarla ABD ve Avrupa ülkelerine bağımlı değil. 5G ve 6G önümüzdeki yıllarda kullanıma girecek olması, Endüstri 4.0 ile fabrikaların otomasyona geçmesi, haberleşmeden bir çok alana kullanıma girecek olması, iktisadi faaliyetleri yeni teknolojilerle yürütülmesi, bizlere Türkiye’nin bağımsızlığı için,” Dijital Türk seddi şart, bekamız için” dedirtmektedir. Türkiye savunma sanayisinde olduğu gibi kendi 5G ve 6G teknolojisine sahip olması gerekiyor. Diğer türlü bu gün kapitalist ABD’nin yaptığını, Yarın Komünist Çin yapacaktır. Yeni dünya düzeninde yerimizi almak için :”Dijital Türk Seddi Şart”


Kaynak: Türkiye Gazetesi/ Teknoloji                          
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »