TİKA, Kerkük’te Tarihi Kayseri Çarşısını Restore Ediyor

Hamza Aslan



TİKA, Kerkük’te Tarihi Kayseri Çarşısını Restore Ediyor


26 Kasım 2018 Tarihinde yanan, Irak’ın Kerkük şehrinde Osmanlı eserlerinden, Kayseri çarşısının restorasyon çalışmaları TİKA tarafından devam ediyor. Bir Osmanlı eseri olan Kayseri çarşısı 1855 yılında yapılmış. Tarihi Kayseri çarşısını yakmakla Kerkük’ün tarihi yakılmak istenmiştir. Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda başlattığı restorasyon çalışmalarının, bütün masrafları da Türkiye tarafından karşılanacak olması Irak Türkmenlerinin umudu olmuştur. 


Çarşıda kuyumcu dükkanı yanan Nazun Altuncu:” Kerkük’ün tarihi asla silinemez, tarihle oynayabilirsin ama gerçeği silemezsin. Çarşının eskisinden daha iyi olacağına inancım tam. TİKA bize umut verdi. TİKA’nın afişini gördüğümde tüm Türklere ve TİKA’ya dualar ediyorum” dedi. TİKA, Kerkük'te Tarihi Kayseri çarşısını restore etmekle, aslında Kürkük’ün tarihini de ayağa kaldırmaktadır. Çarşının müteahhitliğini yapan Ethem Halil Ağa :” TİKA Bağdat Temsilcisi Cüneyt Esmer yangından üç gün sonra buraya geldi. Cumhurbaşkanı talimatıyla, buranın restore emrini verdi, eskisinden daha da iyi olacak. Çarşının alt yapısı tamamen yenileniyor. Modern hale getirilecek. İnternet sistemi, kamera sistemi, yangın sistemi ve merkezi klima sistemleri kurulacak. Eskiden bunlar yoktu” demiştir. 



Osmanlı eserlerinden olan Kayseri Çarşısının yapılışındaki sırrı, çarşının tarihi ve özellikleri hakkında bilgi veren araştırmacı yazar Necat Kevser Şunları söylemiştir:” Muhteşem yapı 360 oda olup yılın 365 gününü temsil ediyor. Çarşının yedi kapısı var, bu da haftanın yedi gününü gösterir. Çarşının ikinci katındaki 12 oda yılın 12 ayını, 24 sokağı da günün 24 saatini belirtir. Buradaki bir Osmanlı- Türk eserinin canlandırılması bize gurur veriyor” dedi.

Türkiye’nin eli TİKA, ecdat yadigarı Kayseri çarşısının restorasyon çalışmalarını Mayıs ayında bitirmeyi planlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediği ve çok hoşumuza giden sözüyle makalemizi bitirelim:” Unutmayınız ki gitmediğiniz yer sizin değildir.” Ecdat yadigarı eserlere sahip çıkmanın önemini ne kadar da güzel anlatıyor.     

Kaynak: Türkiye Gazetesi

            
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »