Milli Kök Hücre Cihazı Üretildi

Hamza Aslan



Milli Kök Hücre Cihazı Üretildi


Türkiye’nin milli cihaz üretiminde öncü kuruluşlarından olan RD GLOBAL/INVAMED, yapmış olduğu yüzde yüz milli tıbbi cihazların ardından yine milli bir üretim, milli kök hücre cihazı üretti ve anlamlı bir günde Tıp bayramında, Türk hekimlerinin hizmetine sundu. Hizmete sunulan cihaz özellikle uzuv kayıplarına yol açan hastalıklarda dışarıya olan bağımlılığa son vererek, hastanın sağlığına kavuşmasını sağlayacak. Kök hücre cihazı kullanım yeri olarak karaciğer yetmezliği, kalp yetmezliği, girişimsel tedavilerle başarı sağlanamayan damar hastalıkları ve felç gibi daha bir sürü hastalık tedavisinde ve pek çok alanda uygulama sağlayacak. 


Milli kök hücre cihazıyla ilgili yapılan çalışmaların detayları hakkında bilgi veren RD GLOBAL Yönetim Kurulu Başkanı Raşit Dinç,” Milli kök hücre teknolojisi, girişimsel ve cerrahi olarak çözüm sağlanamayan birçok hastalığın tedavisinde hekimlerimizin en büyük yardımcılarından biri olacak. Türk kök hücre cihazımız oldu. Türk hekimlerimizle beraber geliştirdiğimiz Türk kök hücre cihazımız dünya sağlığının hizmetinde olacaktır. Kök hücre ayırma işlemi CD -34 hücrelerinin hem kemik iliğinden ya da göbek yağından alınıp ilgili hastalıklı dokulara nakletme işlemidir. Göbek yağından liposuction yöntemleriyle hücreler alınır ve milli üretim olan ayrıştırma kitiyle yağlar ve hücreler bir yere, saflaştırılmış kök hücreler başka bir yere ayrılır. 


CD-34 hücreleri tamamen saflaştırılıp konsantre edilir. Bu kök hücreler hastanın ihtiyacı hangi bölgeyse oraya enjekte edilir. Bu işlemde ekstra bir enzim veya hücre kullanılmamaktadır. Örneğin kalp yetmezliği olan bir hasta düşünelim; bu cihaz yardımıyla elde ettiğimiz kök hücreyi kalp dokusuna enjekte ettiğimizde bu hücre eksik kalan hücrenin yerini alıyor ve onun gibi çalışmaya başlıyor. Aslında bu hücrelere usta hücreler de denilebilir” dedi.


Özet olarak değişik hastalıklara bağlı olarak uzuv kayıpları olan, cerrahi ve girişimsel yöntemlerle tedavi edilemeyen hastaların artık tedavilerinin daha kolay olacağını belirten Dinç, Buerger hastalığı sebebiyle çoğunlukla ayak damarlarında, daha seyrek olarak el ve kol damarlarında tıkanma şeklinde ortaya çıkan bu hastalığında tedavisi milli kök hücre cihazı ile mümkün olduğunu ifade etmiştir. 


Milli kök hücre cihazının  başka bir kullanım alanı, saç dökülmelerinin önüne geçmesi , alınan hücrelerin uygulandığı bölgeye birebir uyan usta hücreler nedeniyle az da olsa saçı olan hastaların saçlarının çoğalması sağlanıp dökülmenin önlenmesinde etkili olacaktır. Açıklamasının devamında Dinç:” Bu çalışma uzun süren ciddi bir AR-GE çalışmasının sonucudur. Ekipte yer alan ve gecesini gündüzüne katarak bu başarıya ortak olan tüm bilim insanlarımıza teşekkür ediyorum. 14 Mart Tıp bayramında aziz Türk milletimize bu güzel haberi verdiğimiz için çok mutluyuz. İlme, bilime değer veren tüm paydaşlarımıza ve bize katkıda bulunan herkese tekrar teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki süreçte daha pek çok müjde vereceğiz” demiştir. 


AR-GE çalışmalarına önem veren, ülkemizin milli ve yerli cihaz üretiminde öncü kuruluşlarından olan  RD GLOBAL/INVAMED önümüzdeki süreçte ülkemiz adına, sağlık adına, insanlık adına yeni müjdeler verecek gibi görünüyor. 


Kaynak: İHA ( İhlas Haber Ajansı)     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »