Gülmek için sebep çok

Hamza Aslan



Gülmek için sebep çok


Gülmek her insana yakışır. Gülen bir insana ”gülmek sana yakışıyor” diye dendiğini çok defa duymuşsunuzdur. Gülmenin insan sağlığına faydaları bilimsel olarak ispatlanmıştır. Gülmek hem insanın hem kendisine, hem çevresine pozitif enerji yaymasına sebep olur. Örneklendirecek olursak bir bebek düşünün ki, etrafa gülücükler saçıyor, bebeği görenlerin ona kayıtsız kalması mümkün mü? Gülen bir insana derler ki ” gülmek bir kilo pirzola, yemeye bedeldir. ”  Gülümsemek bir arkadaşımıza, tanımadığımız bir insana karşı bile iletişimin ana unsurları arasındadır. İnsana gülmek için sebep çok. 


. Her şeyden önce gülmek biraz bulaşıcıdır. Gülümseyen, gülen bir kişiyi gören istemsiz olarak karşısındakine güler. Gülmenin faydasını stres seviyesinin düşmesi, endorfin hormonunun salgılanması demekte, mutlu olmaktır. Endorfin hormonu mutluluk hormonudur. 


. Gülmenin en doğal ağrı kesici olduğunu biliyor muydunuz? Öyle ki bazı insanlar düştüğünde bile güler. Gülmek aslında bir yerde terapi yerine de geçer. Çünkü tebessüm ve gülmek negatif enerjiyi boşaltmanıza yardımcı olur. 


. Gülmenin başka bir faydası da kan basıncınızı düzenler. Gülerken ağzınızı fazla açtığınız için vücuda daha fazla oksijen girer. Ciğerleriniz çalışır. Gülme sırasında yüzünüzde farklı kas gruplarını çalıştırır. 


. Gülmek için sebep çok derken insanlarla iletişimde, insan ilişkilerini kolaylaştırır. Gülmek hem size rahatlık sağlar, aynı zamanda karşınızdakinin de rahat ve samimi hissetmesine yardımcı olur. 


. Gülmenin başka bir etkisi özgüveni yükseltir ve çekiciliği artırır. Bu durum ikili insan ilişkilerinde çok faydalıdır. Gülmek yaşlanmayı geciktirir, asık suratlı, çatık kaşlı olmak ise kırışıklıkları artırır ve yaşlanmayı hızlandırır. 


. Gülen insanın acı eşiği yüksek olur. Acıyı daha az hisseder. Telefonda mesajlaşırken bile gülen emoji insana iyi gelir, iyi hissettirir. İnsan ilişkilerinde sizi üzmeye çalışan birinin söylediğine karşı gülümserseniz, vereceğiniz cevap için zaman kazanmış olursunuz. Aynı zamanda karşınızdakine “yendim” duygusunu yaşatmamış olursunuz.


Unutmayın ki, peygamber efendimiz güleryüzlü idi, tebessüm ederek gülerdi. Gülerken mübarek dişleri görünürdü. Büyük İslam alimlerinden İmam-ı Ahmed Kastalani hazretleri, “Mevahib-i ledünniyye” kitabında peygamberimizi, Hilye-i Saadetini (Resullahın Görünüşü) anlatırken bu özelliğini anlatır.           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »