Sessiz Tehlike




Sessiz Tehlike

Tüm dünyada başlayan aşı karşıtlığı bir trend olup aşının reddine yol açmıştır. Dünyada başlayan aşı karşıtlığı bir virüs gibi sosyal medyanında etkisiyle de yayılmıştır. Kızamık aşısı ile otizm ilişkisi iddiası, aşı karşıtlığını başlatmış görünse de bu iddianın sahibi Dr. Wakefield'in bu çalışması ile ilgili yazısı lancet dergisinden çekilmiş ve doktorluk faaliyetleri durdurulmuştur. Aşıda bulunduğu iddia edilen civanın zaten meyvelerden çok fazlasının alındığını belirten İstanbul Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Şule Güçlü Şakrak aşı içinde yanlış bilgilerle, otizm ile aşı arasında bağlantı kurmanın yanlış olduğunu belirtmiştir. 

Bu aşı karşıtlığı, aşının reddi ile başlayan trend sonucunda ne yazık ki, kızamık vakalarında artış olmuştur. Kızamık Hastalığının özellikle ilkbahar ve kış aylarında görüldüğünü, 2-3 yılda bir tekrarlayan salgınlara sebep olabileceğini belirten Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, her yıl 2 milyondan fazla kızamığa bağlı ölüm olayının meydana geldiğini belirtmiştir. Ölümlerin 5-9 yaş gruplarında daha sık görüldüğünü açıklayan Prof. Dr. Yalçın, aşılanmadığı için kızamık hastalığına yakalananlarda en sık ölüm nedeninin zatürre hastalığı olduğunu kaydetmiştir.

2000’li yıllarda, ülkemizde neredeyse birkaç vakaya düşmüş olmasına karşın, aşı reddinin sosyal medya aracılığıyla yayılması ile sessiz tehlike gelmekte çocuklarımızı tehdit etmektedir. Kızamık hastalığı basite alınacak bir hastalık değil, Prof. Dr. Yalçın “kızamık hastalığı bazen kalbin dış tabakalarını etkiler hatta beyin iltihabına da sebep olabilmektedir. Türkiye’de 2016’da 9 vaka görülürken, 2017’de 69 vaka görüldü, 2018’in ilk dokuz ayında vaka sayısı 500’ü aşmıştır. Aşılama karşıtlarının ikna edilememesi durumunda Türkiye’yi önümüzdeki yıllarda ciddi tehlikeler bekliyor” demiştir. Aşı karşıtlığı devam ederse görüldüğü üzere kızamık vakalarındaki artış çocuklarımız için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Gelen bu sessiz tehlikeye karşı anne-babalar uyarılmalıdır.  

Kaynak: https: //heybiliro.blogspot.com/2018/05/asnn-en-buyuk-dusman-yine-as-as.html#more

Kaynak: Türkiye Gazetesi/Sağlık                      

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »