Yerli Av Tüfeği ŞAH 51

İbrahim Öztürk


Yerli Av Tüfeği ŞAH 51

Son senelerde milli piyade Tüfekleri MPT- 76, MPT-55, Keskin Nişancı tüfeği JMK Bora-12 gibi yerli silahların üretimini yapan Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Silah Fabrikasında tasarlanan ve prototipi yapılan yivli setli yerli av tüfeği ŞAH 51’in test atışları da başarıyla sonuçlandı. Yerli av tüfeği namlusu, fişek tablası ve namlu omzundaki hassas ölçüleriyle göz doldururken ve diğer silahlara uygulanan tüm dayanıklılık testlerini de tabi tutularak soğukta -40, sıcakta +60 derecede 6 saate kadar kullanılması, yapılan basınçlı mühimmat testlerini de başarıyla geçmiştir. ŞAH 51 yerli av tüfeğinin özelliklerine bakarsak; 3 kilo 750 gram ağırlığında, 610 milimetre çapında namluya sahip, 6 bin atımlık ömrü olan av tüfeği avcıların rahat bir şekilde kullanabileceği bir silahtır. 




MKEK Silah Fabrikası Ar-Ge Müdürü Doğan Yılmaz yerli av tüfeğinin yapım çalışmalarına 2016 yılında başladıklarını ve kendini av tüfeği konusunda ispatlamış uzman bir firmayı alt yüklenici olarak kullandıklarını anlatarak konu hakkında: “ Kundak tasarım firmaya ait. Diğer tüm mekanik tasarım ise tamamen bize ait. Yani ortak bir proje oldu. Geçen yıl aralık ayında prototipleri bitirdik ve bir ay önce testleri yaptık. Yıllardır piyade tüfeği tasarladığımız için zorlaştırılmış şartlarda tüfeğin testlerini yaptık. Sanki piyade tüfeği gibi testlere tabi tuttuk. Testler sonucunda eksi 40 derecede 6 saat, sıcakta ise 60 derece 6 saat kadar kullanıldığını gördük. Basınçlı mühimmat testlerini de yaptık” dedi. 




Yerli av tüfeğinin en büyük özelliği Piyade tüfeği ve keskin nişancı tüfeği yapmış olan MKEK, iki silahın kendini ispatlamış olması, bu silahların yapımında kazandıkları tecrübeyi bu silaha aktarmalarıdır. Silahı yaparken JMK Bora -12’nin özelliklerinin de yansıtıldığını söyleyen Yılmaz:”Namlusu, fişek tablası ve namlu omzundaki hassas ölçüleri bu silaha aktardık. Amacımız ortaya güzel bir silah çıkarmaktı. Bunlar MKEK ve Türkiye’nin yüzü. Tüfeğimizde mühimmat uyumluluk testi yaptık. Nato Mühimmatı 150 grain aktif olarak kullanılıyor. Üç mühimmatta uygunluk testi yaptık ki avcılarımız mühimmat konusunda sıkıntı çekmeden mühimmatları tüfekte kullansın. 100 metredeki dağılımı 3 santimetre .  Olması gerekenin altında bir dağılıma sahip. Tüfeğimizin namlusu soğuk dövme ve 610 milimetre. 6 bin atıma kadar ömrü var. Mekanizmasında dünya standardında bir sistem var. Dürbün ve aksesuar takılabiliyor. 3 mermi şarjör kapasiteli. Kundağı Türk cevizinden yapıldı. 3 kilo 750 gram ağırlığında modüler bir silah. Mekanizmada, fişek tablası ve omuz arasındaki hassas ölçü var. Bu iki özellik diğer silahlardan bunu farklı kılıyor. Dövme teknolojisi hemen hemen iç piyasada yok. Bir tüfeğin namlusu dövme namlu olmak zorunda” dedi.




Yerli av tüfeğinin adının ŞAH 51 olmasının nedeni hakkında bilgi veren, neden ŞAH 51 olduğunu Yılmaz şöyle açıkladı: “ 15 Temmuz kahramanı Şehit Ömer Halisdemir’in ismini verdik. Şehit Astsubay Halisdemir (ŞAH) Niğdeli olduğu içinde Niğde’nin plakası 51 kodunu kullandık. Yani ‘ŞAH 51’ silahımızın ismi oldu. Vefa borcumuzu bu şekilde ödediğimizi düşünüyoruz. Allah ondan razı olsun” diyerek silahın isim hikayesini anlatmıştır. Yılmaz, bu yılın ortasında ya da sonunda ŞAH 51’in MKEK stantlarında satışa sunulacağını sözlerine ekledi. Ülkemiz ve milletimiz adına yapılan tüm yerli ve milli gelişmeleri duyurmaktan memnuniyet duyuyoruz.  


Kaynak: AA, TRT Haber                             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

1 yorum:

yorum