Akıllı Devriye Aracı Ekin PATROL

İbrahim Öztürk


Akıllı Devriye Aracı Ekin PATROL 

Geçmişe bakıldığında düne kadar teknoloji transferi yapan Türk firmalar, geliştirdikleri teknoloji ve ürünlerle yurt dışında da artık dikkatleri üzerine çekiyor. Türkiye'de yazılım konusunda en iyi şirketlerden ve en fazla yazılım ihracatı yapan firması Ekin Teknoloji tarafından geliştirilen akıllı devriye aracı Ekin PATROL daha satışa çıkmadan kopyalandı. Alman Polis Teşkilatı tarafından test amaçlı olarak kullanırken PATROL’un Alman rakibi bir benzerini yaptı. Ekin Teknoloji Yönetim kurulu başkanı Akif Ekin konu ile ilgili şunları söyledi,” Yabancı rakiplerimiz bizi yakından takip ediyor. Alman rakip firmanın kopyaladığı ürün Orta Doğu’da karşımıza çıktı. Çin’den çok sayıda sipariş alıyoruz. Ama onlara satmıyoruz” dedi 

Akıllı devriye aracı Ekin PATROL’un AR-GE çalışmaları ve gelinen aşamalar hakkında bilgi veren Ekin Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin, ilk defa akıllı tepe lambası ile birlikte 2012 yılında kullanımına başlanan Ekin PATROL’un bu güne kadar birçok ülke ve polis teşkilatı tarafından başarıyla test edildiğini söylemiştir. Son iki sene boyunca Ekin Patrol’u daha da geliştirdiklerini anlatan Akif Ekin, “ Bu iki yıl bizim için hazırlık dönemiydi. İstanbul ve Ankara’da çalışan 60 kişilik AR-GE , tasarım ekiplerimiz ile ürün ve yazılımlarımızı tamamen baştan yaptık. Yoğun şekilde yapay zeka kullanıldı. Ekin PATROL artık Ekin PATROL G2 oldu. Ürettiği elektirikli otomobillerde dünyada en fazla işlemci gücü kullanan bir marka var. Ekin PATROL G2, ondan üç kat fazla işlemci gücü kullanıyor.

Araçtaki plaka tanıma, hız tespiti, park ihlali, yüz tanıma hepsi yüzde yüz yerli mühendislik ürünü. Bunların bildirimi, komuta merkezi ile iletişimini tamamen tepe lambası içinde gerçekleştiriyor. Geldiğimiz noktada yüz ve plaka tanımada gündüz yüzde yüz, gece ise yüzde doksandokuz başarı oranına ulaştık. Dünyada standartları belirler hale geldik”  diyen Akif Ekin standartlarının belirledikleri akıllı devriye aracı için 2019 yılının atılım yılı olacağını belirtip devamında şunları söylemiştir:

  “ 2019 satış yılımız olacak. Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri bizim klasik pazarlarımız. Artık teknoloji konusunda dünyanın en talepkar pazarlarına giriyoruz. Almanya, İsviçre, Meksika ve Malezya’da ilk siparişlerimizi aldık. Japonya ve Singapur’da görüşmelerimiz devam ediyor. Avrupa’da birden fazla ülkede ürünlerimiz test ediliyor. Bu yıl içerisinde ABD’de ilk faturamızı keseceğiz. 4 büyük şehrinden birinde olacağız. Bu ülkede 240 gündür devam eden testlerde 10 milyondan fazla plaka tanıdık. 50 eyaletin plakasını okuyabiliyoruz” demiştir.  
    
Ekin Teknoloji 44 milyon dolarlık yazılım ihracatı ile 2017 yılında Türkiye’de yazılım alanında en fazla yazılım yapan firması olmuştur. Hedeflerinin 100 milyon dolarlık satış olduğunu belirten Akif Ekin,”Dünya iç güvenlik pazarı büyüklüğü 150 milyar dolar. Türkiye’de pazarın büyüklüğü ise bir milyar civarında. İç pazarda Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere kullanılıyor. Ancak kamunun güvenlik teknolojilerinde yerli şirketlerin rekabetinin önünün açmasının, teknoloji geliştirilmesi ve pazara sunulmasını hızlandıracağını düşünüyoruz. Beş on yıl içerisinde bir milyar dolarlık satış yapacağımıza inanıyoruz” dedi. Her alanda olduğu gibi yerli teknolojinin gelişimi ve pazara sunulması için gerekli desteklerin verilmesi çok yerinde olacaktır.
    
Kaynak: Ömer Temür/ Türkiye Gazetesi/ Teknoloji                         
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »