HAVA SOJ Projesi

Hamza Aslan



HAVA SOJ Projesi


Hava Soj Projesi kapsamında hayata geçirilecek elektronik harp özel görev uçaklarının geliştirilmesi, sistemlerin entegre edileceği 2 uçak Türkiye’ye geldi. Savunma projelerinin takipçisi, Savunma Sanayi Başkanlığından (SSB) yapılan açıklamaya göre, Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Türk havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), ASELSAN, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Bombardier firmalarının temsilcileriyle TUSAŞ’ın tesislerindeki uçaklar incelendi. 


Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir konu hakkında, uçaklar ve entegre edilecek sistemler hakkında bilgi aldı: “ Uzun zamandır düşünülen, planlanan bu sitemin böylece ete kemiğe bürünme adımlarını atmış oluyoruz. Yapacağımızın sistemlerin, dünyada çeşitli ülkelerden kullanılan sistemlere göre çok daha ileri unsurlar taşımasını planlıyoruz” demiştir. 


Savunma Sanayi Başkanlığı ile ASELSAN arasında imzalanan HAVA SOJ Projesi sonrasında sözleşme ASELSAN- TUSAŞ iş ortaklığına devredilmiştir. Hava Soj Projesi çok önemli bir proje olup,HAVA SOJ Projesinin açılımı:” Hava Platformundan Uzaktan Elektronik Destek/ Elektronik Taarruz Kabiliyeti projesi” demektir. Elektronik Harp açısından önemli olduğundan, proje kapsamında 4 Hava Soj sisteminin, 2023 yılından itibaren Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesine başlanacak. 




HAVA SOJ Projesinin devreye girmesiyle düşman haberleşme sistemleri ve radarlarının teşhis edilmesi, konumlarının bulunması ve bu sistemlerin sınır ötesi harekatta dost unsurlara karşı kullanılamaması için, düşmana karıştırma, aldatma ve köreltme hedeflenirken böylece savaş uçaklarının güvenli bir şekilde operasyon yapabilmelerine imkan sağlayacaktır. 


Elektronik harp sistemlerinde Kara Konuşlu Uzaktan Destek/Elektronik Taarruz (KARA SOJ) Sisteminden farklılığı daha üstün bir teknolojiye sahip olan HAVA SOJ Sistemi, pek çok elektronik Harp kabiliyetini birarada bir hava aracına toplanmış olması olacaktır. Açık olan bu kabiliyette dünyada bilinen başka bir sistemin bulunmamasıdır.

HAVA SOJ Sisteminin özelliği sistemlerin entegrasyonunda, entegre edilecek elektronik harp sistemlerinin tamamı yerli ve milli olarak geliştirilip üretilecek olmasıdır. Bu proje ve sözleşme kapsamında alınan ticari uçakların modifikasyon ve sertifikasyonun yapılmasında da milli imkanların kullanılması, Türkiye’de yapılması amaçlanmaktadır. HAVA SOJ Projesi dünyada savunma sanayisi ve elektronik harp alanında söz sahibi sadece birkaç firma tarafından gerçekleştirilebildiğini hatırlatacak olursak bu projeyi milli imkanlarla gerçekleştiriliyor olması milli savunma sanayisinin ulaştığı noktayı göstermesi yönünden önemlidir. 


HAVA SOJ Projesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girmesiyle gücüne güç katmasının yanında projenin geliştirilerek yüksek ihracat potansiyeli sayesinde “bilgi ve teknoloji ihraç eden ülke”  olma hedefine katkı sağlamış olacaktır. Milli savunma Sanayi adına önemli bir proje olduğunu belirtmek istiyor ve dışa olan bağımlılığı en aza indireceğini düşünüyoruz.  
   

Kaynak: AA, TRTHABER                             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »