Böbreklerin yedi Sinsi Düşmanı

Yıldız Eryıldız



Böbreklerin yedi Sinsi Düşmanı 


Ülkemizde son yıllarda böbrek hastalıklarında bir hayli artış oldu. Ülkemize paralel olarak dünya genelinde artan böbrek hastalıkları çeşitli sebeplerden dolayı yaklaşık  850 milyon olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de Türk Nefroloji Derneğinin 2017 yılı verilerine göre 58 bin civarında diyalize giren böbrek hastası var. Çok ciddi hasta kitlesi diyalizde iken böbrek için nakil sırası beklemektedir. Geri dönüşümü mümkün olmayan böbrek hastalıklarından korunmak için bilinçli olmak, böbreklerin yedi sinsi düşmanını tanıyıp önlem almalıdır.


Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ülkem Çakır, Genellikle yavaş ilerleyen kronik böbrek hastalığının geri dönüşünün mümkün olmadığını belirtip, senede en az 2,4 milyon kişinin bu nedenle yaşamını kaybettiğini söyledi. Özet olarak basit hatalardan böbreklerin zamanından önce yaşlanmasına sebep olduğunu anlatan Prof. Dr. Çakır” Böbrek hastalıkları en hızlı ölüme yol açan sebepler arasında dünyada altıncı sıraya yükseldi. Hem akut hem de kronik olarak gelişen böbrek fonksiyon kaybı; diyabet, hipertansiyon, obezite ve kalp damar hastalıklarının seyrini kötüleştirmesinin yanı sıra, hepatit, tüberküloz, sıtma varlığında, ölüm riskinin artmasına önemli ölçüde zemin hazırlıyor. Böbrek hastalıklarına sebep olan unsurlardan uzak durmalı ve hata yapmamalıyız “ dedi.

 Böbrek fonksiyonlarının bozan hatalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ülkem Çakır, Böbreklerin yedi sinsi düşmanını şöyle sıraladı:


. Az su içmek


. Çok tuzlu yemek


. Aşırı derecede protein tüketmek


. Gelişigüzel ilaç kullanmak


. Şişmanlamak


. Sigara içmek 


. Hareketsiz yaşamak 


Yukarıda maddeler halinde sıralananlar, böbreklerin yedi sinsi düşmanıdır. Böbreklerin sağlığı için bol su için, dengeli beslenmeye dikkat edin, tuzu azaltın. Bilinçli ilaç kullanın, hareketli olun, günlük egzersiz ve spor programınız olsun. Sigarayı hayatınızdan çıkarın. Şişmanlık ve obeziteden uzak durun, Fazla kilonuz varsa bir diyetisyen eşliğinde kilo verin. Sağlıklı olun, sağlıcakla kalın.


Kaynak: Ziyneti Kocabıyık/ Türkiye Gazetesi /Sağlık                       
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »