ASELSAN TUFAN Geleceğin Silahı

İbrahim Öztürk



ASELSAN TUFAN Geleceğin Silahı


Dünyada yalnızca 6 ülkenin üzerinde çalıştığı, AR-GE çalışmaları yaptığı, geleceğin teknolojisi elektromanyetik top, ASELSAN TUFAN geleceğin silahının üretildiği tesisin kapılarını ilk defa TRT Habere açtı. Mutlaka seyrettiğiniz bilim kurgu filmlerinde karşılaştığınız elektromanyetik top artık günümüzde gerçek oldu. Bu proje üzerine çalışan dünyadaki 6 ülkeden birisi de Türkiye. ASELSAN TUFAN’ın elektromanyetik top namlusunun yapıldığı merkeze giren TRT Haber geleceğin teknolojisi hakkında bilgilendirildi. Tamamen Türk Mühendisleri ve Türk işçisinin emeğiyle üretimi yapılmaktadır. 




ASELSAN TUFAN, elektromanyetik top sisteminin proje yöneticisi Umut Türeli, “geleceğin teknolojisi” hakkında TRT Habere bilgi verdi. ASELSAN TUFAN konvansiyonel silahların aksine ateşleme için barut kullanmıyor. Ses hızının altı kat üzerine ulaşan, klasik toplar ve fırlatma sistemlerindeki gibi patlamalar değil, elektromanyetik dalganın itme gücünden yararlanarak fırlatma yapılıyor. 




Klasik top sistemlerinde veya fırlatma sistemlerinde mühimmat ister güdümlü, ister güdümsüz olsun bir patlama ile ateşlenir. Elektromanyetik fırlatmada ise mühimmat bir koruyucu kılıfla namlu içine konuyor ve fırlatma işlemi namlu çevresinde oluşturulan elektromanyetik dalganın itme gücüyle yapılıyor. Bu sistemde ateşlenen mühimmatın menzili 300 kilometreyi buluyor. Bu şekilde top atış maliyetiyle füze menziline ulaşmaktadır. Mühimmatın namludan çıkış hızı saniyede 2500 metre iken, sistemi barut kullanılan konvansiyonel bir silahla mukayese edildiğinde ise bu silahtan 3 kat daha hızlıdır. 




ASELSAN TUFAN proje yöneticisi Umut Türeli, sistemin hava savunma alanından, satıhtan satıha topçu uygulamalarına hatta gemi baş topu uygulamalarına kadar kullanım alanının mümkün olduğunu belirtmiştir. Türeli,”Biz bunları aslında TUFAN mobil, TUFAN Baştopu ve TUFAN Hava Savunma Sistemi ve Sabit Üs Bölge Koruması gibi sistemler şeklinde isimlendirdik. Yakın gelecekte bunların entegrasyon çalışmalarını yürüteceğiz” diyor. Saha testlerine başlayan ASELSAN TUFAN, üstün teknolojisi ve başarılı atışlarıyla göz dolduruyor. 


Kaynak: TRT Haber/ Haber: Doğancan Aksoy/ Ümit Kumcuoğlu             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »