TİKA, Duha Türklerini Unutmadı


Hamza Aslan






Türkiyenin eli TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinayon Ajansı ), Moğolistan’ın Rusya sınırı yakınındaki Hövsgöl vilayetinde yaşayan Duha Türklerini unutmadı. Moğolistan’da sayıları 800’e kadar düşen Duha Türklerine, geçimlerini sağladıkları ren geyiklerinin artırılması amaçlanarak, 20 damızlık ren geyiği, bulundukları Tsaganur ilçe okulunun tadilatını, çocukların uygun şartlarda eğitim alabilmeleri amacıyla okulun ihtiyaç duyduğu malzeme ve ekipmanlar temin edilip, okul tam teşekküllü duruma getirildi. Tsaganur ilçe okulunda 500 öğrenci, 58 öğretmen bulunmakta olup öğrencilerin %66’sı Duha Türklerinin çocuklarıdır. Duha Türkleri dilleri ve kültürleri kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olduğundan TİKA , “Duha Türkleri Araştırma Merkezi ve Müzesini“ faaliyetlerine başlamasına, hayata geçirilmesini sağladı. 




Kaybolmaya yüz tutmuş dillerinin ve kültürlerinin kayıt altına alınması adına “Duha Türkleri Araştırma Merkezi ve Müzesinin“ kurulması önemli bir faaliyettir. TİKA bu sayede yaz aylarında merkez bünyesinde çadır kamp kurulmasını, kampta Duha'ların yaptıkları ürünlerin bölgeye gelen turistlere sergilenmesiyle, Duha Türklerinin gelirlerinin artırılması amaçlanmaktadır. Duha Türklerinin ana geçim kaynağı olan ren geyiklerinin sayılarının artırılarak bu yaz 2 bini aşması bekleniyor. 2 bini aşması ve geyik sayısındaki artış için Moğolistan Cumhurbaşkanının talimatıyla 16-17 Ağustos’ta Tsaganur ilçesinde  “2000 Ren Geyiği Festivali” düzenlenecek. TİKA da bu festivale tam destek verecek. Duha Türklerinin ihtiyaç duyacağı 330 adet geleneksel kıyafeti TİKA temin edecek. 




Moğolistan’ın kuzeyinde yaşayan Duha Türkleri zorlu kış şartlarının hakim olduğu bölgede Tsaganur ilçesinde ve ilçenin dışındaki ormanlık alan taygada yaşıyorlar. Duha Türklerinin yaşadığı bölgeye en yakın yerleşim merkezi olan Mörön’den temin edilen gıda paketleri, yaklaşık 400 kilometre mesafe kat edilerek 1,5 günde süren ulaşımdan sonra Duha Türklerine yardım dağıtıldı. TİKA, Duha Türklerini unutmadı, tam da ihtiyaçları olduğu zamanda yardım elini uzattı. Duha Türkleri ren geyiği besleyerek geçimlerini sağlıyor. Türkiye'nin eli TİKA, projeleriyle dünyanın her yerine uzanarak, nerede dertli varsa, yardım elini uzatmaktadır. TİKA başkanı Dr. Serdar Çam:” Türkiye, devraldığı yardımseverlik mirasının bilincinde olarak yerkürenin her noktasında herkese yardım elini uzatmaktadır” dediği gibi mazlumların ve soydaşlarımızın elinden tutmaktadır. 


Kaynak:http://www.tika.gov.tr/tr/haber/tika%27dan_duha_turklerine_gida_yardimi-50230             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »