Her Gün Simit- Poğaça Tüketenler Dikkat!

Yıldız Eryıldız



Her Gün Simit- Poğaça Tüketenler Dikkat! 


Yoğun iş ortamında, evde kahvaltı yapmadan çıkanların pratik olarak tercih ettikleri kahvaltı biçimi, çay, simit veya poğaça ve benzeri yiyecekler olarak değişebilmektedir. Her gün simit- poğaça tüketenler dikkat diyoruz. Konu ile ilgili Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım her sabah tüketilen simit- poğaça gibi yiyeceklerin insan sağlığına etkileri hakkında bilgiler verdi:” Rafine (işlenmiş) veya basit karbonhidratlar; kepek, lif ve besin öğelerinden ayrılmış şekerler ve rafine tahıllardır. Bunlar arasında beyaz ekmek, pizza hamuru, makarna, hamur işleri, beyaz un, beyaz pirinç ve birçok kahvaltılık gevrek yer almaktadır.


Besin değerleri azdır, boşa alınan kalorilerdir ve mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Basit, rafine karbonhidratlar iştah hormonlarını etkileyerek obeziteye sebep olur. Hızla sindirilirler, yüksek glisemik indeks ve yükleri kan şekeri seviyelerinde sağlıksız iniş, çıkışlara ve sürekli yorgunluğa neden olur



Rafine karbonhidratlar yediğinizde, kan dolaşımınız şekerle dolar ve bu da şekerin kanınızdan temizlenmesi için pankreastan ekstra insülin salınımını tetikler. Vücudunuz hemen ihtiyaç duyduğu şekeri kullanır ve bir miktarı insülin yardımı ile karaciğerinizde ve kaslarınızda glikojen olarak depolar, fazlası ise yağ olarak depolanır. Tüm bu insülin, bir yemek sonrası, genellikle daha şekerli karbonhidratlar istememize ve açlık hissine sebep olur. Bu durum aşırı yememize, kilo almamıza, trigliserid seviyelerinin yükselmesine ve zamanla insülin direnci ile Tip 2 diyabet riski gelişmesiyle sonuçlanır” dedi. 




Yanlış beslenme sonucu oluşan , karın yağının fazlalığı, abdominal organları ve karaciğeri çevreler, insülin direnciyle ve diyabet riskiyle yakından ilişkili olduğunu belirten Yıldırım, şekerli ve hamur işi yiyecekleri kesmenin daha ince bir bel çevresi, bunun yanında düşük diyabet riski anlamına geldiğini belirtmiştir. Geri dönüşü olmayan diyabete karşı sağlığınızı korumak, biraz bilinçli olmaktan, dengeli beslenmeden geçiyor. 


Kaynak: Türkiye Gazetesi/ Sağlık                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »