Çaycı Robot

İbrahim Öztürk



Çaycı Robot

 Düzce’de kafe işleten ilkokul mezunu Mustafa Cesur  konuşabilen ve sipariş alabilen tasarımı kendisine ait olan çaycı robot yaptı. Mucit nedir? Hayatı kolaylaştıran ekipman veya birtakım alet yapma konusunda fikirleri olan, insanlığın faydasına buluşlar, hayallerini gerçekleştirmek olsa gerek. Mucit olmanın okulu yoktur. İlkokul mezunu olması onun robot yapmasına engel olamamış. Hayalini gerçekleştirerek çaycı kendisine yardımcı olması için çaycı garson robot yaptı. Kafesine gelen müşteriden sipariş ve servis yapmasının yanında başka özelliklere sahip bulunmaktadır. 


Çaycı robotu nasıl tasarladığını ve yaptığını anlatan Mustafa Cesur:” Tamamen yerli üretim, kendi imkanlarım ile yaptığım, her şeyi servis yaptırabilirsiniz. Bu robotu oturduğunuz yerden çay, hamburger servisi yaptırabiliyorsunuz. Bunu önce çizerek tasarladım sonra piyasadan çeşitli malzemeleri toplayarak bu robotun bitmiş halini çizerek hayata geçirdim. Akşamdan şarj edip ertesi gün de akşama kadar kullanabileceğiniz bir teknoloji. Piyasadan malzemeleri topladım, işte motoru, kamerası, tableti, yürür aksamı… Devlet imkan verirse biz Türk milleti olarak aya gemi bile yaparız. Burayı kapatıp gittiğinizde cep telefonumu açıp, iş yerimi görebiliyorum” dedi.




Kafeye gelip robotu görenler, hayrete düşüyor.Musatafa Cesur, vidasından, tekerleğine kadar robot her şeyini kendisi tasarlamış, tasarım ve çizimiyle mühendislere taş çıkartıyor denebilir. Üç ay gibi bir zamanda tamamlayarak, 8 bin liraya maletti. Robotun adının MC1 olmasının sebebi, isim ve soyisminin baş harflerini koymuş. Bir rakamını vermesi ise robotun daha da gelişmişini yapacağını ve en büyük hayalini şöyle anlatmaktadır:”MC2’de sensörlü olan model, üçüncüsünü de İnşallah, Allah nasip ederse tamamen yapay zekalı yani kendi bağımsız çalışabilen bir model olarak üretmeyi düşünüyorum” demiştir. Kafede sipariş alıp, çay servisi ve diğer hizmetleri yapan robotu, kafeye onu görmeye  gelenler olması oldukça fazla. Mucitlik gönül işi, mucitliğin okulu yok. 
   

Kaynak: https://www.showtv.com.tr/programlar/sahne/show-ana-haber-ilkokul-mezunu-cayci-robot-yapti/73408                  
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »