Milli Rüzgar Tüneli ODTÜ’den

Hamza Aslan



Milli Rüzgar Tüneli ODTÜ’den


Türkiye son yıllarda geliştirdiği milli helikopter, İHA, SİHA, muharip uçakların aerodinamik testlerinin yapılması işlemi, Türkiye’de rüzgar tüneli olmadığından testleri yurt dışında yapılmaktaydı. ODTÜ Rüzgar Enerjisi Teknolojileri Araştırma Merkezinin (ODTÜ RÜZGEM) çalışmaları meyvesini vererek Türkiyenin en büyük rüzgar tüneli kuruldu. Milli rüzgar tünelinin ODTÜ tarafından yapılmasıyla bundan sonra milli İHA, SİHA, muharip uçak ve benzeri sistemlerin aerodinamik testleri burada yapılacaktır. ODTÜ Rüzgar Enerjisi Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Uzol, savunma sanayi ve inşaat sektöründe geliştirilen birçok yapı ve sistemin Rüzgar Tünelinde testinin yapılabileceğini, dışarıya bu alanda olan bağımlılığımız sona erdiğini belirtmiştir. 


İhlas Haber Ajansı tarafından görüntülenen tesislerde türbin hava yastıkları üzerinde kayarak yer değiştiriyor, gerçek uçuş simülasyonlarında olan 340 kilometre hıza ulaşan tünelde yapılan testleri gerçekçi kılıyor. Hava araçlarının dışında otomotiv sektöründeki ihtiyaç olacak, arabaların yere basma oranlarını test etmek için kullanılmaktadır.  




Prof. Dr. Oğuz Uzol Rüzgar tüneli ile ilgili şu bilgileri vermiştir: “Bu testler çok maliyetli ve tamamına yakını yurt dışında yapılıyor. Burada özellikle havacılık sektörüne yönelik dizayn edilmiş test kesitinde İHA, SİHA, savaş uçakları, helikopterler ve onların pervanelerin testleri yapılabiliyor. İnşaat sektöründe rüzgar tüneli ihtiyacı çok oluyor. Özellikle asma köprü, yüksek bina farklı mimari şekilde yapıların, stadyum ve hava alanları inşa testleri burada rahatlıkla yapılabilecek. Bunlara özel test odası hazırlandı. Türkiye’deki  en büyük araştırma alt yapılarından birisi olduğu için savunma sanayi ve inşaat sektörü ve rüzgar türbini geliştiren firmalardan talepler var” dedi.


Kalkınma bakanlığı tarafından desteklenen, ODTÜ Rüzgar Enerji Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yapılan, milli rüzgar tüneli çok önemli projelerde kullanılmasıyla ve yurt dışına olan bağımlılığı bitirmesiyle ülkemiz adına önemli bir kazanımdır.   


Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Türkiye Gazetesi
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »