ROKETSAN Nedir? ROKETSAN hakkında




Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme vakfının bir kuruluşu olan ROKETSAN, 1988 yılında kurulmuş olup Savunma Sanayii Komitesi İcra kararı ile “ülkemizde roket ve füze tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi konularında lider bir kuruma sahip olmak” amacıyla kurulmuş ve ilk üretim projesi; uluslar arası bir program olan “Stinger Avrupa Ortak Üretim Projesi “ çerçevesinde, Stinger füzelerinin sevk sisteminin üretilmesinde yer almıştır. Aslında kuruluş amacı Türk Silahlı Kuvvetlerinin(TSK) roket ve füze ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla kurulmuştur. ROKETSAN nedir? ROKETSAN hakkında,  neler yaptığını, projelerinden bahsederek yazımıza devam edelim.

ROKETSAN ilk kurulduğunda İskitlerde kiralık bir binada, sınırlı sanayi deneyimine sahip ancak kendilerine verilen görevin heyecanıyla dolu 25 kişilik çekirdek kadroyla başlanarak, kuruluş amacına uygun şekilde doğru stratejilerle roket ve füze alanında konusunda uzman milli bir sanayi oluşturan kuruluş olmuştur. Daha sonra o tarihlerde bozkır olan Elmadağ’da mülkiyeti MKEK’dan SSB’ye geçirilerek ROKETSAN’a kiralanmış olan yaklaşık 1000 dönümlük arazi üzerinde ihtiyacı olan tesisler kurulmuş, sözleşme gereği Stinger Füzelerinin yapımı ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmiştir. Bu projede yer alan 15 ülke sanayi kuruluşu arasında ikinci en büyük iş payına sahip kuruluş olmuştur.


ROKETSAN tasarım odaklı çalışmaları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik, dünyadaki emsallerine göre çok daha gelişmiş özgün tasarımları TR-107 Roketi, TR-122 Roketi, TR-122 Sakarya Çok Namlulu Roketatar(ÇNRA) Silah Sistemlerini üretmiştir. 1996 Yılından itibaren TSK’nın envanterine girmiştir. MSB’lığının destekleriyle de kuvvetlendirilmiş alt yapısıyla Kasırga Roket sistemleri, Yıldırım Roket Sistemlerini de TSK’nın envanterine kazandırılmıştır. 2004 yılından sonra ürettiği özgün tasarımlar sayesinde yurt dışına yönelik sistem seviyesinde ürün ve hizmet satış dönemini başlatmıştır.

2005 yılından itibaren SSB (Savunma Sanayi Başkanlığı) tarafından başlatılan ve halen desteklenen özgün füze tasarımı kapsamında uzun menzilli tanksavar füzesi, Orta menzilli Tanksavar Füzesi, Çekili alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemlerinin  geliştirilmesi sağlanmıştır. Lazer Güdümlü füze sistemi CİRİT TSK’nın envanterine katılmıştır. ROKETSAN füze sistemleri dışındaki çalışmaları kapsamında ALTAY Milli Tankının Zırhı ile diğer zırh sistemlerinin tasarımı, balistik koruma merkezi kurulması çalışmaları, gerekli alt yapısıyla tamamlanmıştır. 

       
1988 yılında çekirdek kadrosuyla faaliyetlere başlayan ROKETSAN günümüzde %52 mühendis olan 2700 çalışanıyla, sahip olduğu teknolojik birikimiyle savunma sanayisinde bir dünya şirketi olma yolunda ilerliyor. Kuruluşundan itibaren gösterdiği gelişimiyle, üstlendiği misyonuyla, faaliyeti ülke sınırlarını aşan ürünlerini Türk Silahlı Kuvvetlerinin yanında dost ülkelerin de hizmetine sunulabilen bir kuruluş haline gelmiştir. Milli ve yerli olan savunma sanayinin yıldızı ve lokomotifi ROKETSAN’ı gönülden destekliyoruz.   

Kaynak:  http://www.roketsan.com.tr/kurumsal/hakkimizda/             

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »