Yeşil Altın Kenevir



Yeşil Altın Kenevir


Kenevir denilince insanların aklına başka çağrışımlar gelebilir. Anavatanı Orta Asya olan kenevir uyuşturucu yapımında kullanıldığından dünyanın birçok ülkesinde yasaklanmıştır. Türkiye’de kenevir üretimi Tarım Orman Bakanlığının iznini bağlıdır. Kenevir, cannabaceae familyasına ait, tek yıllık bitki cinsi olup dişi eşeyli kenevir aslında esrar yapımında kullanılır. Kenevir bambudan sonra en hızlı büyüyen, toprak seçmeyen, gübre istemeyen, dört ayda olgunlaşan ve hasatı yapılan bir bitkidir.  Erkek bitki ise esrar elde etmede kullanılmazken, o kadar çok malzeme üretiminde kullanılır ki, deyim yerindeyse “ Yeşil altın Kenevir” demek yanlış olmaz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir bitkisini dile getirmesiyle herkesin merak ettiği konular arasına girdi. Bu konuda yaptığımız araştırmayı sizinle paylaşacağım. 


Osmanlı döneminde “kendir, kettan” adıyla anılır, bilhassa Sinop, Tokat, Amasya, Ödemiş, Tire, Urfa, Malatya gibi illerde çok yaygındı. Seyyah-ı Evliya çelebi, Samsunlular için “ kendirciyandırlar” demesi de buradan gelir. Hatta Kastamonu ve çevresi merkez konumundadır. Osmanlı döneminde köylü mahsulün bir kısmını satar, bir kısmını ise eve getirir evine yığar. Kış boyu işler, sicim, urgan, halat, çuval yapar. Köylü için az da olsa sıcak paradır. Kenevirden çamaşırlar, kanvas dedikleri pantolonlar üretilir, giyenler rahat edermiş. Yelkenler kenevirden dokunurmuş. Kenevirden yapılan kağıtların daha sağlam olduğunu, asırlarca dayandığını biliyor muydunuz? Arap ülkelerinde banknotlar bu kağıtlara basılırken, diğer kağıtları üç kere hamura çevirirken bunu sekiz defa kağıdı hamura çevirebiliyorsunuz.  



Erkek kenevir bitkisinin faydalarından bahsedecek olursak:


. Kenevirden yapılmış doğal çimentodan su karıştırılıp yapılan tuğla, betondan daha hafif ve dayanıklı ömrü neredeyse yaklaşık 600 yıl. 


. Ses geçirmeyen, izolasyon maddesi olarak kullanılabilir. 


. Ateşe dayanıklı olması, inşaat alanında kullanılarak bu malzemeden yapılan evler daha güvenli ve sağlıklıdır. 


. Bataklık kurutması, radyasyon temizleyici olması, havadan karbon emerek, ormanlardan 25 kat fazla oksijen salması, sabun ve şampuan yapımında kullanılması hemen sayılacak faydaları arasındadır. 


. Eczacılık alanında insan sağlığına faydaları çoktur, mineral ve omega 3- omega 6 gibi yağ asitleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendir, ağrı kesicidir, zayıflamaya alanında da kullanılır.

. Kısacası ilaç yapımından kağıt yapımına, yakıt yapımından kumaş yapımına, otomotiv sektöründen kozmetik yapımına ve inşaat sektörü gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.      

 Erkek kenevir temizdir, ıspanak, maydanoz kadar zararsız ama ülkemizde 1931 yılında yasaklanmış. Nasıl yasaklanmış? Bu kadar kullanım alanı olan yeşil altın kenevirin yasaklanma hikayesinin altındaki gerçek nedir? İrfan Özfatura Türkiye Gazetesinde konu ile ilgili yazısında bunu kendine özgü bir şekilde üç silahşorlar başlığı altında anlatır: 


 “ Efendim W. R. Hearst, kağıt üreticisi ve gazete sahibi imiş. Babadan kalma ormanları varmış, bu yüzden kenevircilere tavır almış. Rockelfeller ise petrolcü olduğu için bio yakıttan(kenevir yağı) hoşlanmazmış. Plastikçi D’upont’un ana hissedarı Mellon ise Başkan Hoover’in hazine bakanıymış. Keneviri marihuana ile aynı potaya koymuş, “sakıncalı” kararı çıkartmış. Sadece kendi ülkesinde yasaklamakla kalmamış, sopa göstermiş sağa sola. Bizim de önümüze bir evrak (1931), imzalamışız paşa paşa. Burada dert lif değil esrar. Eğer gençleri koruma gibi kaygıları varsa tamam, ne diyebiliriz ki adamalara? Yok maksat çiftçiyi, sanatkarı boğmaksa direniriz inadına. 


Kenevir ile plastik çok karşılaştırılıyor, kenevir keçe, kenevir levha işini anlarımda nasıl girebilir plastiğin alanına. Masamda telefondan bilgisayara bir sürü plastik var bunlar kenevirle yapılabilir mi acaba? Peki petrokimya iliklerimize işledi mi? İşledi. Kanser vakaları artmadı mı? Arttı. Bu naylon bakiyesi bin yıl daha denizlerimizde topraklarımızda durmayacak mı? Duracak Eee daha ne dediğinizi duyar gibiyim de nasıl olacak?” (İrfan Özfatura/ Türkiye Gazetesi)


Cumhurbaşkanı Erdoğan Yerel Yönetimler sempozyumunda yaptığı konuşmasında kenevirin tekrar üretiminin yapılacağı müjdesini verdi:” Benim memleketim Rize’de kenevir vardı, kenevirden fanila, atlet dokurlardı teri emmesi için. O bize dost görünen düşmanlar ülkemden, Rizemden keneviri söküp aldılar. Biz şimdi keneviri dışarıdan ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken bazı şeyler varsa ithal ürünlerle yapıyoruz. Bu alanda Gıda Tarım bakanlığımız bir çalışmanın içine giriyor ve bu adımları atacağız, yeniden bunu üreteceğiz” dedi. 2017 yılı verilerine göre kenevirin 4 milyar dolarlık pazarı bulunuyor. Bin yıl doğada kalan plastik ve benzeri ürünlerin yerini alabilecek olan alternatif ürün kenevirin üretim kararı yerinde bir karar olarak görünüyor. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi, Hürriyet Gazetesi
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »