Hesap Silme Rehberi

İbrahim Öztürk



Hesap Silme Rehberi 


İkinci nesil internet hizmetlerinin(Web 2. 0) sunulmasıyla, internet kullanıcıları için tek yönlü, çift yönlü ve eş zamanlı bilgi paylaşımına geçilmesi, bu bilgi paylaşımlarının yapıldığı uygulamalara, sistemlere kısaca sosyal medya diyebiliriz. Sosyal medyanın açılımı; sosyal ağlar, profesyonel ağlar, forumlar, mikrobloglar, fotoğraf paylaşım siteleri, video barındırma servisleri, tartışma ve paylaşımın esas olduğu siteler derken, insanlar sosyal medya aracılığıyla etkileşim içinde olmuşlardır. Sosyal medya kullanıcılarının sayısı çok artmışken, sosyal medyada kötü niyetli şahıslar tarafından tehdit, taciz, dolandırıcılık ve ifşa gibi durumlar bir sosyal medya gerçeği olarak karşımıza çıkmaktadır. 


Sosyal medyanın fazlaca kullanımı, geçirilen zamanın gün gün artması kullanıcıların gerçek yaşamdan uzaklaşarak sanal ortamda yaşamaya başlıyorlar. Sosyal medya kullanıcıları için başka bir dezavantaj ise işe alımda, iş başvurusunda, iş veren sosyal medyayı kullanarak şahıslar hakkında bilgi toplamasıdır. Çoğu sosyal medya kullanıcıları hesaplarının nasıl silineceğini bilmiyor. Bu yazımızda size hesap silme rehberi oluşturmaya çalıştık. 


Facebook Hesap silme


Dünyada en çok kullanıcısı olan sosyal paylaşım sitesi facebook için aslında hesap silme işlemi oldukça basittir. Facebook hesabınızı silmek için hesabın kullanıcı adı ve şifresini biliyor olmanız ve bilgisayar kullanmayı biliyor olmanız gerekir. Zira Facebook cep telefonu ve tablet üzerinden hesap silme işlemine izin vermiyor. Bir bilgisayardan facebook hesabınıza giriş yapın ve sonra yardım sayfasından Hesabınızı yönetmeye gelin, altında “hesabınızı dondurma veya silme” tıklayıp hesabınızı  hesap silme linkine tıklayarak başlatın. Silme işleminden sonra insanlar facebook’ta sizin profilinizi göremeyecektir. Hesabınıza bağlı paylaşım ve fotoğrafların tamamen silinmesi 90 gün kadar sürer. Dolayısıyla erişimide engellenmiş olur.


Twitter Hesap Silme


Facebook'tan sonra en çok kullanılan sosyal paylaşım sitesi twitter hesabını silmekte oldukça basittir. Twitter hesabını silmek için yine facebookta olduğu gibi kullanıcı adı ve şifreyi bilmeniz şarttır. Hesap silme işlemi için bir bilgisayardan girişi yapın.  Sonrasında ayarlar sayfasına girin. Sayfanın en altındaki” Hesabımı devre dışı bırak” bağlantısına tıklayın. Bağlantıya tıkladıktan sonra gelen sayfadaki devre dışı bırakma butonuna tıklayın. Bu şekilde twitter hesabınızı kalıcı olarak silebilirsiniz. 30 günlük süre içinde tekrar giriş yaparak hesap silme işlemini iptal edebilirsiniz. İptal etmezseniz 30 gün sonunda tüm verileriniz kalıcı olarak silinecektir. 


İntagram Hesabı Silme 


Popüler olan diğer bir uygulama instagramda çevrimiçi fotoğraf ve video paylaşmanızı sağlamaktadır. Bu dalda tüm dünyada ve Türkiye’de en çok kullanılan, kullanıcıya sahip sosyal paylaşım uygulamasıdır. 2014 yılında yaklaşık 300 milyon kullanıcısı olduğu tahmin edilen intagramın, günümüzde kullanıcı sayısının ikiye katlama ihtimali yüksektir. Hesap silme işlemi için bir bilgisayardan instagram hesabını açın. Sonra profilinize girin. Kullanıcı adının sağ tarafındaki “profili düzenle” butonuna tıklayıp, açılan sayfadaki “hesabımı geçici olarak kapat” bağlantısına tıklayın.

İş başvurusunda bulunanların sosyal medya hesaplarını kullanırken aşırılıktan kaçınmanlarını tavsiye ediyorum. İş verenlerin aşırılıktan hoşlanmayacaklarını hatırlatmak isterim. Çünkü sosyal medya hesaplarınızın da inceleneceğini bilmelisiniz.

Kaynak: Türkiye Gazetesi /Teknoloji                           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »