İnsanın En Büyük Düşmanı Hangisidir?

Hamza Aslan



İnsanın En Büyük Düşmanı Hangisidir?


İnsan için, Müslüman için bu soru aslında çok önemlidir. İnsanın en büyük düşmanı hangisidir? Kimdir? Sorusunun cevabı, Müslüman için: Şeytan, nefis ve kötü arkadaştır. Bunların arasında ise en tehlikelisi ve zararlısı kötü arkadaştır. Peygamber efendimiz hadisi şeriflerinde:“ Kişinin dini, arkadaşının dini gibidir. Kiminle dostluk ettiğinize dikkat edin” (Hakim) buyurmaktadır. Bu hadisi şerifin meali senin arkadaşın kim ise, sen de onun dininde, onun yolunda olursun, ona benzersin demektir. Kötü arkadaş vasıtasıyla şeytan ve nefsimiz bizi felaketlere sürükler. Kötü arkadaş ile ilgili peygamber efendimiz hadisi şeriflerinde:


” Gözleri üstümde olan, beni hep gözetleyen, iyiliğimi görünce örtbas eden, bir kötülüğümü gördüğünde ise, bunu etrafa yayan kötü dosttan sana sığınırım Ya Rabbi!” (İ. Neccar)


“ Kötü arkadaş, demirci körüğü gibidir. Üflenince, ateş kıvılcımları seni yakmazsa  da, kokusu seni rahatsız eder” (Buhari) buyurmuşlardır. 


İyi arkadaşı anlatan birkaç hadisi şerif meali de şöyledir: 


“ En iyi arkadaş, sözleri ilminizi artıran, ameli de ahireti hatırlatandır” (Hakim) 


“En iyi arkadaş, Allah’ı andığında yardım eden, unuttuğunda sana hatırlatandır.” (Hakim) 


“ İyi arkadaş, güzel koku satan gibidir. Sana koku sürmese de, yanında bulunduğun müddetçe güzel kokusundan faydalanırsın.” (Müslim) 


Hadisi şeriflerden anlaşılacağı üzere iyi arkadaş, iyi insanlarla arkadaş olmak, onların ilminden, güzel ahlakından istifade etmek için çok önemlidir. İyi insan olmak için, iyi arkadaşın önemini büyüklerimiz, “ Kim olduğun değil, kiminle olduğun önemlidir” buyurarak ne güzel anlatmışlar. Bir müslüman arkadaşının ayıplarını araştırmamalı, ayıbı olsa bile görmemeli ve kimseye söylememeli, asla münakaşa etmemeli! Aleyhinde konuşan olursa uygun şekilde susturmalı ve su-i zanda bulunmamalıdır. 


Peygamber efendimizin “ Kişi sevdiğiyle beraberdir” hadisi şerifi mucibince birbirlerini sevenlerin ortak yönleri çok olur. İnsanı kamil yani iyi insan olmak için iyilerle beraber olmak gerekir. Dünya ve ahiret saadeti için böyle olması gerekir.  


Kaynak: Tam ilmihal Saadet-i Ebediyye                         
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »