3 Boyutlu ve Renkli Holografik Görüntüler Elde Edilen Ekran Tasarlandı


İbrahim Öztürk 



3 Boyutlu ve Renkli Holografik Görüntüler Elde Edilen Ekran Tasarlandı


Teknolojik gelişmeler hız kesmeden devam etmekte, Koreli bir araştırma ekibi, 3 boyutlu ve renkli holografik görüntüler elde edilen ekran tasarladılar. Araştırma ekibinin yaptığı yeni tasarım ultra ince ekranlardan renkli holografik görüntüleri yansıtabildiğini açıklarken, ekranın akıllı telefonlarda kullanılabileceğini de gösterdiler. Ekran teknolojisinde katlanabilir ekrandan sonra ultra ince ekran  bu haliyle devrim niteliğindedir. 


Holografik görüntülerin nasıl elde edildiğini özet olarak anlatmak gerekirse; hologram teknolojisini katmanlara ayrılmış görüntüler alarak tarif edebiliriz. Holografik görüntülerde görünen, esas olarak bir görüntü değil, cismin lazer yardımıyla dalgalara ayrılmış hali denilebilir. Bu haliyle cisimleri 3 boyutlu görmek mümkün oluyor. Koreli araştırmacılar 3 boyutlu holografik görüntülerin elde edilmesinde titanyum filmi kullandıklarını belirtiyorlar. Yani bildiğiniz üzere görüntülerin elde edilmesindeki en küçük birime piksel denir. Koreli araştırma grubu geliştirdikleri ultra ince ekranın, piksel sayısı kadar delikleri bulunan titanyum filmi oluşturmuşlar.



3 boyutlu görüntü elde edilirken görüntü kaynağının üzerine yerleştirilen titanyum film bir foton elek işleviyle beraber ışık dalgaları 3 boyutlu görüntüye dönüşüyor.  Araştırma ekibinin ekrandan çıkarmış oldukları küp resminin holograma haline bir bakın. Bu konuda inceleme ve daha fazla bilgi edinmek isteyenler aşağıdaki linki tıklatıp inceleme yapabilirler. . 

(https://www.nature.com/articles/s41467-019-09126-9?utm_source=heybiliro)        
      
        
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »