Atık Sudan Antimikrobiyal Ambalaj




AtıkSudan Antimikrobiyal Ambalaj 


Türkiye  son zamanlarda önem verdiği “Sıfır Atık Projesi” ile atık malzemelerin ekonomiye kazandırılması öncelikleri arasında, aynı zamanda doğayı koruma bilincini geliştirmek için çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Mühendislik Fakültesi ve Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinin geliştirdikleri proje, hem çevreyi korumakta, hem de atık malzemeyi ekonomiye kazandırmaktadır.

Proje kapsamında atık sudan antimikrobiyal ambalaj ürettiler. Şehirde faaliyet gösteren bir patates fabrikasının atık suyundan gıda kaplamada kullanılabilecek ambalaj geliştirilirken, projenin başında olanlar AİBÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Ve Çevre Mühendisliği bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek, Dr. Sibel Uzuner Prof. Dr. Nusret Karakaya, Prof.Dr. Fatih Evrendilek ve yüksek lisans öğrencisi Nurullah Bulut ve AİBÜ Bilimsel Araştırma Koordinasyon birimi tarafından da desteklenen projede yüzde yüz başarı elde edilmiştir. Atık malzemeden farklı renklerde üretilen ambalaj için patent başvurusu yapıldı. Bolu’daki bir patates fabrikasının atık suyunun herhangi bir şekilde değerlendirilmediğini belirten Prof. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek, “ Bu suyun bir özelliği var; nişasta bakımından zengin. Bu atık su aynı zamanda kanalizasyon sistemine arıtılmadan verildiği zaman içerisindeki yüksek miktarda nişasta nedeniyle problem oluşturabiliyor. Olumsuz yönde de çevresel etkileri var” diye anlatmıştır. 


Atık sudan nişastayı ayırıp nişastayı toz haline getirdiklerini, elde edilen tozun bir takım işlemlerden sonra jelleştirildiğini ve özel kalıplara dökülerek yaklaşık 12-18 saat kurumaya bırakıldığını, jelin antimikrobiyal özelliği olduğunu anlatan Evrendilek, “Ambalajla herhangi bir gıdayı kapladığınız zaman gıdanın üzerinde bulunan mikro organizmaların sayısını azaltma ve gıdanın raf ömrünü uzatma özelliği var. Çilek gibi ürünler için tasarladığımız pembe renkli jelimiz var. Bunu ürünlerin üzerine püskürtebiliyoruz kaplama amacıyla hem de ürünlerimizi daldırıp çıkartarak ürün üzerinde ince bir kaplama tabakası oluşturup bu şekilde de muhafaza edebiliyoruz” demiştir. 


Projenin doğa dostu olması, bu sayede plastik kullanımının azalması, ambalajın suda çözünebilir olması gibi birçok özelliklere sahip olması, “Sıfır atık Projelerinin” ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. 

Kaynak: Hürriyet Gazetesi                     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »