Silah Namlu Ömrü Bor Teknolojisi ile Uzatılacak

İbrahim Öztürk



Silah Namlu Ömrü Bor Teknolojisi ile Uzatılacak 


Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Silah Fabrikasında, başlatılan çalışmayla silah namlu ömrü bor teknolojisi ile uzatılacak. Namlu ömrünü uzatmak için bor madeninden özel üretilen malzeme ile son yılların yerli ve milli silahları MPT-76, MPT-55, Keskin Nişancı Tüfeği JMK Bora 12’nin namluları kaplandı. Bor ile namluları kaplanmış bu silahların prototipleri Uluslar arası Bor Sempozyumunda görücüye çıktı. Bor kaplı silahların tanıtımı yapıldı. 


Bu silahların özelliği ilk bor kaplamalı namlu olma özelliğiyle beraber 3 ay planlanan test süreci başlatılmış oldu. Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyacına karşılık başlatılan bu testlerde her türlü muharebe şartları göz önüne alınarak MPT-55 dakikada 850 atım kapasiteye ulaşarak denemeleri yapıldı. 




Normal şartlarda yivli namlu kısmı krom kaplı olan bu piyade tüfeklerinde ortalama 10-15 bin atışla sınırlı olan namlu ömrü, bor madeniyle kaplanması ile namlu ömrünün uzatılması hedeflenmektedir. Bor teknolojisiyle yapılan namlu ömrü uzatılması, krom kaplama sırasında yaşanan iş güvenliği ve iş sağlığı açısından sorunları da önlemektedir. Bor kaplama işi şimdilik sadece personel silahlarında test amaçlı olarak yapılmakta, sonrasında tank ve obüslerde de kullanılabilecek. Testlerin sonucu alındığında yapılacak hesap ve analizlere göre, test süreci kısaltılabilecek veya ufak değişimlere gidilebilecek. Bor teknolojisinin kullanıldığı silah namlularının test işlemlerinden sonra yapılacak fayda- maliyet analizlerine göre kullanıma geçilecek. Bor teknolojisi artık savunma sanayisinde de çok kullanılacak önemli bir malzeme olma özelliğini taşıyor.
   

Kaynak: AA, TRT Haber             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »