Mehmetçiğe Eğitim İçin Yeni Teknoloji
Savunma sanayisinin önemli firmalarından olan METEKSAN Savunma ile Savunma Sanayi Başkanlığı arasında imzalanan sözleşme kapsamında Denize düşen helikopterden/ mecburi iniş yapan uçaktan kaçma kurtulma (DUNKER) projesi ile Mehmetçiğin eğitimi için yeni teknoloji kullanılacak. Bu projeyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda şekillenen proje hayata geçirilmiş olacaktır.
METEKSAN Savunma bu konuda daha önceleri çalışmaları ve simülasyonları mevcut iken, bu proje ile yeni bir simülatörü daha geliştirmiş olacak. Bu eğitim Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, sahilde görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları ve denizde bulunan petrol platformlarında çalışan sivil personel için çok önemlidir. Denize düşen helikopter veya suya mecburi iniş yapan uçaktan kurtulma eğitimlerini, bununla ilgili beceri ve yeteneğin kazanılması bu yeni teknoloji ile sağlanarak gerekli sertifikasyon belgeleri verilecektir.
Bu eğitimin yapılışı daha evvelinde kurulmuş, tesis edilmiş bir havuz içinde helikoptere benzetilen ve kontrollü olarak 180 derece döndürülen materyalin helikopterden çıkma tekniğinin eğitimin verilmesi ile gerçekleştiriliyor. Modern simülatör tesisi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Hava Üs Komutanlığı bünyesinde proje kapsamında kurulacak. DUNKER eğitimleri uluslar arası standartta OPİTO kriterlerine uygun tasarlanmış olacaktır. DUNKER projesinin simülatör sistemi oluşturulurken vinçler, platformlar, yan cihazlar, havuz tesisatı, teknik oda ve simülasyon ekipmanlarından oluşan sistem tasarlanmaktadır. Sistemin gerçekçi olması için havuzda fırtına, gece gündüz ayırımı, Modların olacağı ve ayrıca yağmurlama sistemiyle eğitimi alanların deniz ortamında her türlü şartları yaşaması sağlanacak.
Simülatörde farklı eğitimlerin verilebileceği bileşenlerin olacağı ve birbirinden bağımsız, farklı zamanlarda gerçekleşmesi önemli:
. Suya düşen helikopterden kaçma/ kurtulma : Kabin ve vinçten oluşan bir sistemle, suya düşen helikopterden kaçma ve kurtulma eğitimi
. paraşütle suya inme: paraşütle atlamayı simüle eden kule ve raylı sistemden oluşan, paraşütle suya inme ve hayatta kalma eğitiminin yapılacağı simülatör
. Kurtarma helikopteri: Kurtarma helikopterini simüle etmek için kurulan kazazedenin havuzdan platforma alınmasını sağlamak için kurulan simülatör
. Gemi güvertesi: Gemiyi simüle eden bir platform, ağ merdiven sistemi, halat, kapalı can Salı ve atma mekanizmasından oluşan, gemiyi terk etme eğitimlerinin yapılacağı yer.
Bu eğitimler 47 ülkede 205 tesiste veriliyor. Bu projenin kurulumuyla beraber, milli imkanlarla kurulan bu simülatörle Türkiye’de bu ülkeler arasına katılmış olacaktır. Bu projenin getirdiği kazanımları ise ülkemiz adına değerli bir tesis kazanılmış ve NATO standartlarında hizmet ihracı yapabilecek konuma gelecektir. Bu eğitimin yurt içinde kendi imkanlarımızla verilmesi kaynak tasarrufu da sağlayacaktır.
Kaynak: AA, TRT Haber
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler