Helikopterlere Lazerli Görüş

Kaynak: İbrahim Öztürk



Helikopterlere Lazerli Görüş


Birçok başarılı projede imzası olan Meteksan Firması ile Savunma Sanayi Başkanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, Fiber Lazer Tabanlı Aktif Helikopter Engel Tespit Sistemi Projesiyle, helikopterlere lazerli görüş sağlanacak. Helikopterlerin uçuşları sırasında karşılaşabilecekleri doğal (ağaç) ve yapay engeller(Yüksek gerilim hatları, direkler, yerleşim yerleri) büyük tehlike yaratıyor, özellikle gece şartlarında kazalara ve kayıplara yol açabilmektedir. Helikopter engel tespit sistemleri incelenecek olursa aktif ve pasif sistemler olarak ikiye ayrılır. Aktif sistemde radar/LIDAR gibi algılayıcılar, pasif sistemlerde ise yazılım tabanlı çözümlerle engellerin varlığı, farkındalığı ile çözüm aranırken, sistemler arasında birbirlerine üstünlük sağlayan ve teknik özellikler olduğu kadar zayıf yönleri de vardır. 


Türk silahlı kuvvetlerinin envanterinde muhtelif türdeki helikopterlerde, halihazırda Harita Genel Müdürlüğü uhdesinde olan Türkiye genelindeki tüm engel ve yükseltilerin işlendiği, bilgilerinin girildiği harita veri tabanını kullanarak çalışan pasif kayan harita tabanlı engel tespit sistemi yazılımının yüklü olduğu 457 adet tablet kullanılmaktadır. Yüksek gerilim hatlarına çarpan, veya engele çarparak yaşanan üzücü kazalar, kaza kırımında önemli yer tutan telle/engelle çarpışma durumlarına yönelik, aktif HETS (Helikopter Engel Tespit Sistemi) projesiyle sesli ve görsel ikazların pilotlara uygun zamanda verilmesini sağlayan milli olarak geliştirilen zararsız bir lazer sistemiyle sağlanacaktır. 




Cumhurbaşkanlığı SSB (Savunma Sanayi Başkanlığı) ve Meteksan Savunma arasında imzalanan proje kapsamında mevcut ve yeni nesil genel maksat helikopterleri başta olmak üzere farklı çeşitteki platformlara entegre edilebilmesi, düşük güç tüketimi ve düşük ağırlığı olan milli bir sistem geliştirilmesi planlanmış iken, projenin avantajları arasında halihazırda helikopterlerde kullanılmakta olan Pasif HETS sistemi ile birlikte çalışabilirlik sağlanması, yüksek çözünürlük, geniş tarama açısı ve yüksek hassasiyete sahip bütünleşik bir yapı oluşturulmasını hedeflenmektedir. 


Sistemin yenilikçi, ileri teknoloji ile beraber geliştirilmesiyle, çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilecek altyapı kazanılmış olacaktır. İnsansız sistemlerde kullanılabilirliği artacaktır. Fiber Lazerlerin geliştirilmesi projesi kapsamında HETS’te kullanılacak lazer alıcı- verici birimi milli imkanlarla geliştirilmiş, ayrıca prototipi üretilmiştir. Prototip sistemle 1 santimetre çapındaki enerji nakil hattı, 1 kilometrenin üzerindeki mesafeden başarıyla tespit ettiği görülmüştür. 


Kaynak: AA, TRT Haber                    
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »