Türkiye’nin Uzaydaki Gözleri

İbrahim Öztürk



Türkiye’nin Uzaydaki Gözleri 


Her alanda olduğu uzay teknolojilerindeki çalışmalarını yoğunlaştıran Türkiye’nin uzaydaki gözleri: Rasat, Göktürk-1 ve Göktürk-2  olmak üzere 3 gözlem ve Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B üç  haberleşme uydusu ile toplam altı uydu ile dünyanın nabzını tutmaktadır. Rasat’ın tasarımı  Türkiye’de yapılmış olup ilk gözlem uydusu, 17 Ağustos 2011 yılında Rusya’dan uzaya fırlatılmıştır. Hiçbir sınır tanımadan dünyanın her yerinden görüntü alabilmektedir. Rasat aracılığıyla elde edilen görüntüler haritacılık, afet izleme, akılı tarım, çevre şehircilik ve planlama çalışmalarında kullanılmaktadır. Üç yıllığına tasarlanan Rasat 8 yıldır başarılı işlere imza attı.



Göktürk-1 uydusu da hem sivil hem de askeri uygulamaları için yüksek çözünürlüklü gelişmiş sistemlere sahip olarak 2016 yılında Fransız Guyanasından fırlatıldı. TSK’nın istihbarat hizmetlerini en iyi şekilde sağlama imkanına sahiptir. Göktürk-1 üretiminde TUSAŞ, ASELSAN, TÜBİTAK, Ulusal Elektronik ve Kriptolama Araştırma Enstitüsü, ROKETSAN, TR TECNOLOGY gibi Türk ortakların katılımıyla ve Thales Alenia Space tarafından yapılmış. Uydunun ömrü yedi yıl olarak öngörülürken 0,50 metre çözünürlüklü Türkiye’nin gözlerinden birisi olan Göktürk-1 terör hedeflerinin tespitinde kullanılmaktadır. Göktürk-1 tespit ediyor, TSK hedefleri on ikiden vuruyor. 
     


Türkiye’nin uzaydaki gözlerinden birisi de Göktürk-2 uydusunun özelliği ise yüksek çözünürlüklü ve keşif uydusu olmasıdır. Göktürk-2’nin üretimi de TÜBİTAK ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ortaklığında üretilerek 2012 yılında Çin’de Jiuquan’dan uzaya fırlatma işlemi yapılmıştır. Hava kuvvetleri tarafından işletimi yapılan Göktürk-2 2,5 metre çözünürlüğe sahip ve Türkiye’nin savunma dahil bir çok alanında kullanılmaktadır. Uydularda TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli yazılımlar kullanılmaktadır. Bir özelliğide gerektiğinde üç boyutlu haritaların hazırlanmasında kullanılabilecek stereo görüntü olanaklarına ve kabiliyetlerine sahiptir.


Türkiye’nin uydu projeleri hız kesmeden devam etmekte, yüksek çözünürlüklü İMECE adlı  gözlem uydusunun geliştirilme çalışmaları sürerken, TÜRKSAT 6A haberleşme uydusu ile beraber 2021’de uzaya gönderilmeleri planlanıyor. Türkiye’nin uzaydaki gözleri: gözlem uyduları ve haberleşme uydularına teknoloji alanında yatırımları devam edecek görünüyor.      

Kaynak: AA, TRT Haber          
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »