TİKA’NIN Afganistan’da Yenilediği Kütüphane Hizmete açıldı

Hamza Aslan



TİKA’NIN Afganistan’da Yenilediği Kütüphane Hizmete açıldı


Türkiye’nin eli TİKA proje ve destekleriyle dünyanın dört bir yanında az ya da çok kimin ihtiyacı varsa, dini, dili, ırkına bakmaksızın yardım elini uzatmaktadır. Birçok acıların yaşandığı Müslüman coğrafya içerisinde olan Afganistan’da TİKA yenilediği kütüphane ve konferans salonuna kütüphane rafları, çalışma ve toplantı masaları, projektör gibi teknik ekipman desteği sağladı. Kütüphane haftasının kutlandığı bir dönemde anlamlı bir haftada Kütüphanenin açılış töreni yapıldı. Açılış töreninde Batı Havzası Ulema şurası Başkanı ve Gıyasiye Üniversitesi Kurucusu Elhacc Mevlevi Hudadad Salih, TİKA Afganistan Herat Koordinatörü Ali Ergun Çınar’ın katılımı ve çok sayıda davetlinin iştirakiyle açılış yapıldı. 




Kütüphanenin açılış töreninde konuşan Salih, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinliğine dikkat çekerek, “Türkiye’nin Afganistan’ın dini kurumlarına gösterdiği alaka ve muhabbetten dolayı teşekkür ediyorum ve bu ilginin devamlı olmasını temenni ediyorum” demiştir. 


TİKA Koordinatörü Ali Ergün Çınar’da özetle, üniversitenin imkanlarının geliştirilmesi ve kütüphanesinin zenginleştirilmesine katkıda bulunmaktan son derece memnun olduklarını belirterek ayrıca aynı kültür ve medeniyet coğrafyasının mensupları olan iki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesi anlamında çalışacaklarını, çalışmalarına hız vereceklerini ifade etmiştir. 




Tarihte birçok Türk devletinin de kurulduğu ve bir sürü İslam alimi ve evliyanın yetiştiği bu İslam beldesine Türkiye’nin kayıtsız kalması düşünülemez. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam Kuzey Makedonya’da katıldığı törende AA muhabirine yaptığı açıklama ile TİKA’yı çok güzel anlatmıştır:” TİKA’nın tasadduk etme, vakfetme ve ihtiyaç sahibi olanlara elini uzatmak kültürünün bir parçası. Dolayısıyla bizler öncelikler sırasına koyduğumuzda en mazlum, en mağdur olanlar kimlerse onlardan başlayıp çalışmalar yapıyoruz” demiştir. 


Zaman zaman bazı çevreler tarafından iftiralar atılsa da, bazı yanlış yaklaşımlar olsa da, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz sonrası karalama kampanyaları, ithamlar yapılsa da Türkiye aleyhine, özelde de TİKA aleyhine yapılan çalışmalara rağmen TİKA projeleriyle mazlumların, mağdurların, ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşmaya devam etmektedir. TİKA Başkanı Çam’ın dediği gibi” Güneş balçıkla sıvanmıyor. Her şey ayan beyan ortaya çıkıyor.” Türkiye'nin eli TİKA projeleriyle gönülleri kazanmaya devam edecektir.   


Kaynak:http://www.tika.gov.tr/tr/haber/tika_ihtiyac_sahibi_olanlara_elini_uzatmak_kulturunun_bir_parcasi-50559                           
                           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »