5G ile Adını Bile Duymadığınız Tehdit ve Tehlikeler

İbrahim Öztürk


5G ile Adını Bile Duymadığınız Tehdit ve Tehlikeler

Dünya 5G’ye geçmeye hazırlanırken avantajlarından, bu teknolojinin bize getirilerinden bahsederken, 5G ile adını bile duymadığımız tehdit ve tehlikelerden haberimiz yok. Nesnelerin interneti gerçeğe dönüşüyor, nesnelerin internetine yapay zeka ve 5G’nin eklenmesiyle bilim kurgu filmlerindeki sürücüsüz arabalar, birbiriyle konuşan robot ve fabrikalar artık hayal olmaktan çıkacak. Endüstri 4.0 geleceğe damgasını vururken üretim de onunla şekillenecek. 5G’nin getirileri arasında yüksek hız ve bağlanabilirlik, gerçek zamanlı olmasını sıralayabiliriz. 

5G hizmetini ilk kullanıma sunan ülke Güney Kore , üç GSM  operatörü ile birlikte geçiş yaptı. Teknoloji alanındaki bu müthiş hız tehlikeleri de beraberinde getirdi. Teknoloji geliştiricileri bile korkutan baz istasyonunu "hack"lemeye yönelik girişim ve bunu yapanında baz istasyonu gibi davranan, makinelerin iletişimine sızmaya çalışan sensörlerin olması ilginçti. Dünyada 5G üzerine çalışmalar yapan sayılı firmalardan birisi olan Ericsson’un Türkiye Genel Müdiresi Işıl Yalçın bu durumu testlerde tespit ettiklerini, şebekelerin her türlü duruma karşı testlere devam ettiklerini söyledi. Yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren Yalçın:” Şu anda ilginç bir araştırma projemiz var. Bazı sensörlerin kendilerini mevcut şebekeye bağlamaya çalıştığını düşünüyoruz. Biz bunların kendi cep telefonlarımıza sızmasını önleyebilmek için neler yapabileceğimizi araştırmak için bu araştırma projesini geliştiriyoruz. Bir GSM operatörüyle birlikte yapıyoruz. Şebeke protokollerindeki güvenlik seviyesini artırmak için çalışacağız Cep telefonlarındaki bilgi güvenliğini de sağlayacak” dedi. 
  

Ericsson Türkiye Genel Müdiresi Işıl Yalçın dünya çapında kurdukları Ar-Ge merkezlerinden 11’ncisini Türkiye’ye kurduklarını söylerken, 750 global çapta araştırmacıları olduğunu, bunların 25’nin Türkiye’de olacağını söyledi. 5G’yi kullanırken daha önce önemsemediğiniz güvenlik önlemlerine daha çok dikkat etmeniz gerekecektir. En basiti bilmediğiniz tanımadığınız kişilerden gelen e- postalara bakmamanız gibi ya da kendini ispat etmiş iyi bir güvenlik programı kullanmanızı sayarak başlanabilir. Sürücüsüz giden bir arabada olduğunuzu ve sisteme ulaşan, sızan sizin hayatınıza son verebilir. Akıllı evinize veya akıllı şehre sızan buradaki insanlara zarar verme riski mevcut olacak. 5G getireceği kolaylıklarla beraber, tehlike ve riskleri beraberinde getiriyor. Bu yüzden siber bilginizin olması ve güvenliğiniz en üst seviyeye çıkarmanız gerekmektedir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi/ Teknoloji                    
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »