Çocuklar Neden Hiç Spor Yapmıyor





Çocuklar Neden Hiç Spor Yapmıyor

Türkiye’de geçtiğimiz günlerde yapılan çocukluk çağı obezite araştırma sonuçları açıklandı. Bu araştırmaya göre her dört çocuktan üçü hiç spor yapmıyor. Çocuklar neden hiç spor yapmıyor? Etraflıca araştırılarak ve çocuklarımızın sağlığı için, ailelerin, anne babanın ne yapması gerektiğine bakalım; 


Öncelikle okul dışında, eve gelen çocukların ne yaptığına bakmak gerekir. Hafta içinde ve hafta sonunda çocukların en fazla uğraştığı, zaman geçirdiği bilgisayar oyunları yapılan araştırma sonuçlarının en başında yer almaktadır. Bilgisayar başında fiziksel aktiviteden yoksun, hareketsiz yaşamın sonucu şişmanlık ve obezite olmaktadır. Çocukluk çağı obezite araştırması sonuçlarından birisi de 0-5 yaş arası çocukların yüzde 25’inin şişman ya da aşırı şişman olduğunu biliyor muydunuz? Milli Eğitim Bakanlığı her ne sebeple olursa olsun spor yapamayan çocukları spora yönlendirmek için Sabri Ülker Vakfının yemekte denge eğitim projesi’ne “Aktif yaşıyoruz “ bölümünü ekledi. Çok yerinde olan bu uygulama 15 ilde toplam 750 okulda güne 10 dakikalık aktivite ile başlıyorlar.


 . Sporun aslında çocukların fiziksel gelişimleri, psikolojik gelişimleri açısından önemli olduğu bilinmelidir. Sporu çocuklara sevdirmek için onların seveceği, istediği bir spor dalında faaliyet göstermeleri desteklenmelidir. 


. Çocuklar için anne, baba rol model olduğu için bilgisayar, tablet, cep telefonu ile vakit geçirmeyin. Aktif olarak çocuklarınızla beraber hafta sonları değişik etkinliklere katılarak onlarla zaman geçirin. 


. Bilgisayar oyunlarını süreli kullanmayı, bilgisayarı faydalı kullanmayı, medya okur-yazarlığı ile beraber öğretmelisiniz. 


. Spor dışında sosyal aktivitelere de yönlendirebilirsiniz. Tiyatro eğitimi, müzik eğitimi gibi etkinliklerle bilgisayar oyunlarında uzaklaşmasını sağlamalısınız. İngiliz çocuklarının %25’inin obezite olduğunu biliyor muydunuz? Sebebi ise Haftalık televizyon seyretme süresi ve bilgisayar oyunlarının başında geçen zamanın fazlaca olmasından kaynaklanmaktadır. 


. Kavrama ve el becerisi açısından öncelikle kendi isteklerine göre, keşfedildiğinde kabiliyetine göre mutlaka spor yapmalarını teşvik edin. Hatta sporu önce siz yapın ki sizi örnek alsın, modellesin. Çocuklarımızın sosyal ve fiziksel olarak sağlıklı olmaları için spor etkinliklerinin içinde olmaları gerekiyor. 

İlginizi çekecek yazılar: Sporun Çocuklar için önemi 

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »