Havalimanlarında Pistlerin Güvenliği Yerli Radarla Sağlanacak

İbrahim Öztürk




Havalimanlarında Pistlerin Güvenliği Yerli Radarla Sağlanacak


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, havalimanlarında uçuş emniyet güvenliğinin üst seviyede sağlanması için 2014 yılında Ar-Ge çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Bu kapsamda başlatılan çalışmalarda milimetre dalga radarının optik sistemle desteklenmesiyle milli FOD tespit sisteminin geliştirildiğini belirten Turhan, 2018 yılı içinde sistemin üretim çalışmalarının tamamlandığını ve Antalya Havalimanına kurulduğunu ifade etmiştir. 


Havalimanlarında pistlerin güvenliği yerli radarla sağlanacak. Yerli ve milli olarak geliştirilen FOD radarı ve gelişmiş kamera sistemleriyle ilk olarak Antalya havalimanında kullanıma girerken, en küçük nesnelerin bile anında tespit edilmesiyle güvenlik üst seviyeye çıkarılmış oluyor. Yerli ve milli olarak geliştirilen FOD radarı hakkında bilgi veren Turhan: ”Havalimanlarında pist güvenliğini yerli ve milli olarak geliştirilen FOD radarı ve gelişmiş kamera sistemleriyle sağlayacağız. İlk olarak Antalya Havalimanında kullanılacak radarla pist üzerindeki en küçük nesneleri anında tespit edeceğiz” dedi.



 Milimetre radar sistemi sayesinde kalıntıların ve yabancı cisimlerin pist üzerinde bulunduğu konum ve kamera görüntülerinin gerçek zamanlı gösterimle sağlanacağını belirten Turhan,”Sistem bünyesinde pist başına tipik olarak 4 milimetre dalga radar ile 4 gece/gündüz görüşlü optik sistem bulunmakta. 7/24 sürekli otomatik gözetleme yapan ve tek merkezden kumanda, izleme olanağı sağlayan sistem, istatiksel bilgileri kaydetmekte ve gerekli raporları üretmekte” ifadesini kullandı. 


DHMN’nin, FOD Radarının yanı sıra TÜBİTAK ile yapılan işbirliği kapsamında Milli Gözetim Radarı, Hava Trafik Kontrol Simülatörü, Kuş Radarı, Hava Aracı Takip Sistemi gibi çok önemli yerli ve milli projelerin bulunduğu ve bu projelerin hem yurt içi hem de yurt dışına satışlarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Turhan, yerli ve milli sistemlerin yaygınlaştırılmasının dışa bağımlılığın azaltılması açısından önemini anlatmıştır. 


Kaynak: AA, TRT Haber               
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »