Türk Üniversiteleri NASA Uydu Yarışmasında

İbrahim Öztürk



Türk Üniversiteleri NASA Uydu Yarışmasında 


Amerikan Astronomi Topluluğu (AAS) ve Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi yani kısa adıyla NASA işbirliğinde gerçekleşen aynı zamanda dünya çapında en prestijli model uydu yarışması Can Sat’ta Türk üniversiteleri, haziran ayında yapılacak finale kalmaya hak kazandılar ve Türkiye’yi temsil edecekler. Mart ayında yapılan değerlendirme sonunda İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) APİS takımı birinci olurken, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263 Uzay Takımı ve Medeniyet Üniversitesi Thread Takımı ilk 10’da yer alan diğer Türk üniversiteleri olmuştur.

Dünyanın sayılı üniversitelerinin yer aldığı yaklaşık 93 üniversitenin boy gösterdiği yarışmada Türkiye’den yarışmaya katılan ODTÜ, Başkent Üniversitesi ve Çankaya Üniversitesi de ilk kırkta yer alarak Teksas'ta yapılacak yarışmaya katılmaya hak kazandı. Bu yarışma 14 yıldır aralıksız her yıl yapıldığı için alanındaki en prestijli yarışma kabul edilmektedir. Ön rapor aşamasını geçen takımlar finaller için çalışmaya devam ediyor. 


Yarışmaya katılan iddialı takımlardan İTÜ APİS Ar- Ge takım lideri Aykut Üçtepe:” Okul derslerimize ek olarak takımca yaptığımız toplantılarda ve atölyelerde yarışma üzerine çalışmalar yapıyoruz. Yarışmadan önce yapacağımız testlerle eksikliklerimizi görüp birinciliğimizi sürdürmek için çalışacağız” dedi. Model uydu projesini yaparken yerli ve yabancı kaynaklardan faydalandıklarını söyleyen Üçtepe, mekanik ve elektronik kısımların tasarımlarında ise yerli kaynakları daha çok kullandıklarını ifade etmiştir. Üçtepe Türkiye’de yapılan en büyük teknoloji ve havacılık festivali Teknofest de dahil tüm yarışmalara, uluslar arası yarışmalara katılacaklarını, gençlere yapılacak doğru yatırımın onların kendilerini geliştirmelerinin kaçınılmaz olacağını söyledi. 


NASA uydu Yarışmasında finale kalan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu -263 Uzay takımı kaptanı Muzaffer Duysal da daha önce katıldıkları yarışmada ikincilikleri olduğunu, bu sene ki tema olan Mars yüzeyine pasif iniş yapacak oto kontrol sistemi için çalışmalarını sunduklarını ve ilk beş’e girdiklerini söylerken:” Model uydumuzu üreterek olabildiğince test yapmaya çalışıyoruz.  Bizi geçen yıl dünya ikinciliğine taşıyan da yaptığımız çok sayıda test oldu. Bu yıl dünya şampiyonu olmayı hedefliyoruz” dedi.


İlk 10’a giren başka bir üniversitemiz Medeniyet Üniversitesi Thread takımı sözcüsü Kaya Tarık Şeker, yazılım, elektronik ve mekanik alanlarında özgün tasarıma sahip model uydu sistemi yaptıklarını, bu tasarımda farklı materyaller ve 3D yazıcıdan faydalandıkları ve yarışma için tüm simülasyon çalışmalarını denediklerini ve kazanan takım ve okullar için büyük bir prestij olduğunu ifade etmiştir. Ülkemizden bu yarışmalara iştirak eden, bilime gönül veren bu gençlere her türlü destek verilmeli, gençlere doğru yatırım yapılırsa kendilerini geliştirmeleri kaçınılmaz olacaktır. Türk üniversitelerine uydu yarışmasında başarılar diliyoruz.  


Kaynak: AA, TRT Haber
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »